Powróć do: 2018

Praktyka technikum żywienia w Hesji na półmetku

Minęły już dwa tygodnie  4-tygodniowej praktyki zawodowej w ramach programu Erasmus+ 20 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Niemczech w południowej Hesji. Uczniowie pracują w dziewięciu przedsiębiorstwach gastronomicznych i hotelarskich położonych w pobliżu Darmstadt. Praktykanci mieszkają w miejscu pracy lub w bliskiej odległości. Uczniowie pracują w kuchni restauracyjnej, przy obsłudze gości na sali konsumpcyjnej a także w housekeepingu.

Zdobywają szereg umiejętności praktycznych, między innymi takie, jak: przygotowanie śniadań,  obsługa gości podczas śniadań, obsługa  kelnerska gości, dekorowanie stołów,  dekorowanie potraw,  przygotowywanie nowych potraw według receptury,  dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków,  przygotowywanie sałatek i deserów, sporządzanie dipów i  dresingów  i wiele innych cennych umiejętności zawodowych. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych praktykanci doskonalą  komunikację w języku niemieckim i angielskim oraz zwiększają swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności. W czasie wolnych weekendów uczniowie uczestniczyli w 2 wycieczkach fakultatywnych – jedna do parku wodnego Miramar, druga do parku rozrywki w Haßloch. Wycieczki były okazją do spotkania całej grupy oraz czasem świetnej młodzieńczej zabawy.

Nasi uczniowie są  wysoko oceniani przez  niemieckich pracodawców. Oprócz licznych  pochwał wielu praktykantów już otrzymało propozycje pracy, z których zamierzają skorzystać po ukończeniu szkoły, a zawarte znajomości mogą procentować w przyszłym życiu zawodowym.

Opiekunowie Anna Gawlak i Joanna Byrka