W maju 2018 roku 24 uczniów technikum hotelarstwa i technikum żywienia odbyło 4-tygodniową praktykę zawodową w południowej Hiszpanii w Maladze. Młodzież pracowała w ośmiu hotelach na recepcji, w dziale gastronomicznym i w hosekeepingu. W gastronomii uczniowie pracowali jako kelnerzy lub pomocnicy szefa kuchni. Nauczyli się obsługiwać różne grupy klientów, przygotowywać salę konsumpcyjną, utrzymywać w czystości zastawy stołowe, sporządzać potrawy i napoje, obsługiwać urządzenia stosowane do przygotowanie napojów i potraw. Pracując w husekeepingu praktykanci nabyli umiejętności doboru bielizny pościelowej, materiałów informacyjnych oraz galanterii hotelowej w zależności od standardu pokoju. Opanowali obsługę minibaru, room service, sprzętu i urządzeń stosowanych do przygotowania pokoi dla gości. Uczniowie poznali procedury funkcjonujące w hotelu, jego organizację oraz zasady obsługi gości. Nową umiejętnością, którą nabyli jest współpraca w zespole, stosowanie języka obcego zawodowego w praktyce oraz wykonywanie czynności w odpowiednim tempie. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych i językowych uczestnicy praktyk podnieśli swoje kompetencje personalne i społeczne, jak na przykład otwartość na innych, komunikatywność, umiejętność dostosowania się do odmiennych warunków życia, wzrost samodzielności i odpowiedzialności.
Podczas pobytu w Hiszpanii uczniowie zwiedzili piękną Malagę z katedrą, muzeum Picassa i zamkiem Gibralfaro, płynęli katamaranem oraz uczestniczyli w wycieczce na Gibraltar, gdzie zobaczyli jaskinię Św. Michała i podziwiali żyjące na wolności magoty gibraltarskie.
Czas pobytu w Maladze minął szybko i przyjemnie. Przepełniony był różnymi atrakcjami, w tym również uroczym plażowaniem nad Morzem Śródziemnym.
Praktyka została zorganizowana w ramach projektu realizowanego w programie Unii Europejskiej Erasmus +.
Koordynator Projektu
Adam Hubicki