Klasa III Ż, na zajęciach praktycznych, zaczęła wykonywać potrawy z kuchni innych narodów. Uczniowie przygotowali tradycyjne danie węgierskie – gulasz.
Gulasz - (węg. pörkölt, , słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
Uczniowie podali gulasz w towarzystwie klusek śląskich.
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości - 700 g
cebule - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 300 g
olej - 3 łyżki
mielona papryka - 1 łyżka
kminek - szczypta
czerwona papryka – 2 szt.
pomidory - 300 g
sól i pieprz
Wykonanie : mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką.
SMACZNEGO!
Przepis udostępniła: Karina z kl. III Ż