Wyroby z ciasta parzonego są lekkie i można puścić wodze fantazji odpowiednio je formując. Uczennice z klasy II Ż wykonały bardzo widowiskowe łabędzie z bitą śmietaną. Doskonały pomysł na słodkie przyjęcie.
Ciasto
Bita śmietanka
Sposób przygotowania
Etap I: zaparzenie mąki
Zagotować wodę z tłuszczem. Wsypać mąkę i mikserem mieszać ciasto, trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączyć palnik i mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca oraz zacznie odchodzić od ścian naczynia. Wystudzić.
Etap II: zarabianie ciasta
Wystudzoną masę ucierać, dodając kolejno po jednym jaju (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Etap III: formowanie korpusów
Ciasto wyciskać szprycą na papier do pieczenia - porcje w owalnym kształcie. Szyje formować szprycą w kształcie cyferki "2" (literka S).
Etap IV: wypiek
Uformowane wyroby piec do uzyskania złotej barwy w temperaturze 200oC
Po wyjęciu i ostudzeniu przekroić w poprzek natomiast górę przekroić jeszcze raz na pół (skrzydła). Na spód przekrojonego korpusu nałożyć bitą śmietanę, przykryć od góry skrzydełkami i umieścić między nimi szyję.
Efektem końcowym jest….
Pora karmienia. Paulina najbardziej lubi bitą śmietanę
SMACZNEGO!
Udostępniły: Natalia Gorczyca i Aleksandra Kamrej kl. II Ż
Opracowała: Grażyna Serafin