Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
pochmurno
20°C

Jezioro łabędzie

 

Wyroby z ciasta parzonego są lekkie i można puścić wodze fantazji odpowiednio je formując. Uczennice z klasy II Ż wykonały bardzo widowiskowe łabędzie z bitą śmietaną. Doskonały pomysł na  słodkie przyjęcie.

Ciasto

  • 220g   mąki pszennej
  • 250g  szklanka wody
  • 100 g masła
  • 3-4  sztuk jaj

Bita śmietanka

  • Śmietana 30% ok 500 ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

 Sposób przygotowania


Etap I:   zaparzenie mąki

Zagotować wodę z tłuszczem. Wsypać  mąkę i mikserem mieszać  ciasto,  trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączyć palnik i mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca oraz zacznie odchodzić od ścian naczynia. Wystudzić.

Etap II: zarabianie ciasta

Wystudzoną masę ucierać, dodając kolejno po jednym jaju (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)                                   

Etap III: formowanie korpusów

 Ciasto wyciskać  szprycą na papier do pieczenia - porcje w owalnym kształcie. Szyje formować szprycą  w kształcie cyferki "2"  (literka S).

Etap IV: wypiek

Uformowane wyroby piec do uzyskania złotej barwy w temperaturze 200oC

 Po wyjęciu i ostudzeniu przekroić w poprzek natomiast  górę przekroić jeszcze raz na pół (skrzydła).  Na spód przekrojonego korpusu nałożyć bitą śmietanę, przykryć od góry skrzydełkami i umieścić między nimi  szyję.

Efektem końcowym jest….  

  Pora karmienia.                                                            Paulina najbardziej lubi bitą śmietanę

SMACZNEGO!

Udostępniły: Natalia Gorczyca i Aleksandra Kamrej kl. II Ż

                                                                                                                                                                              Opracowała: Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.