Co jakiś czas nauczyciele zajęć praktycznych, proponują uczniom trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wykonanie różnych zestawów egzaminacyjnych. A to wszystko po to, by w czerwcu egzamin praktyczny zdać jak najlepiej!
Tym razem uczniowie wykonali kotlety z jaj, ziemniaki z wody oraz duszone pieczarki.
Składniki potrzebne do wykonania 3 porcji kotletów:
* 7 jaj,
* 1 zwykła bułka,
* 600 ml mleka ,
* pęczek szczypiorku,
*15 g margaryny,
*60 g cebuli,
*10 g mąki ziemniaczanej,
*60 g bułki tartej,
*60 ml oleju,
* sól i pieprz - do smaku
Wykonanie: przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Jaja umyć, sparzyć i ugotować na twardo. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i zeszklić na margarynie. Ostudzone wcześniej jaja, cebulę i bułkę zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać surowe jajko, pokrojony szczypiorek i mąkę ziemniaczaną, wyrobić masę – doprawić do smaku. Przygotowaną masę podzielić na 6 równych części , z każdej uformować okrągły kotlet, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki z wody
* 600 g ziemniaków
*1/3 pęczka kopru
*sól -do smaku
* woda
Ziemniaki umyć, obrać, usunąć części zbędne i opłukać. Gotować od wrzącej , osolonej wody pod przykryciem. Odcedzić i odparować. Ziemniaki posypać koperkiem.
Pieczarki duszone
*300 g pieczarek
*90 g cebuli
*30 g margaryny
*20 g mąki pszennej
*30 ml śmietany
*sól ,pieprz - do smaku
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na margarynie. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Sporządzić zawiesinę z mąki i wody, zagęścić pieczarki. Niewielką ilość śmietany rozprowadzić w gorącej potrawie. Po dodaniu śmietany nie gotować.! Doprawić do smaku.
Na jedną porcję przypadają dwa kotlety, 200g ziemniaków oraz 150 g duszonych pieczarek.
SMACZNEGO !
Opracowała: Agnieszka Haraf kl. III TŻ