Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

Kotlety z jaj

Co jakiś czas nauczyciele zajęć praktycznych, proponują uczniom trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wykonanie różnych zestawów egzaminacyjnych. A to wszystko po to, by w czerwcu egzamin praktyczny zdać jak najlepiej!

Tym razem uczniowie wykonali kotlety z jaj, ziemniaki z wody oraz duszone pieczarki.

Składniki potrzebne do wykonania 3 porcji kotletów:

* 7 jaj,

* 1 zwykła bułka,

* 600 ml mleka ,

* pęczek szczypiorku,

*15 g margaryny,

*60 g cebuli,

*10 g mąki ziemniaczanej,

*60 g bułki tartej,

*60 ml oleju,

* sól i pieprz - do smaku

Wykonanie:  przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Jaja umyć, sparzyć i ugotować na twardo. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i zeszklić na margarynie. Ostudzone wcześniej jaja, cebulę i bułkę zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać surowe jajko, pokrojony szczypiorek i mąkę ziemniaczaną, wyrobić masę – doprawić do smaku. Przygotowaną masę podzielić na 6 równych części , z każdej uformować okrągły kotlet, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki z wody

* 600 g ziemniaków   

*1/3 pęczka kopru

*sól -do smaku

* woda

Ziemniaki umyć, obrać, usunąć części zbędne i opłukać. Gotować od wrzącej , osolonej wody pod przykryciem. Odcedzić i odparować. Ziemniaki posypać koperkiem.

Pieczarki duszone

*300 g pieczarek

*90 g cebuli

*30 g margaryny

*20 g mąki pszennej

*30 ml śmietany

*sól ,pieprz - do smaku

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na margarynie. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Sporządzić zawiesinę z mąki i wody, zagęścić pieczarki. Niewielką ilość śmietany rozprowadzić w gorącej potrawie. Po dodaniu śmietany nie gotować.! Doprawić do smaku.

Na jedną porcję przypadają dwa kotlety, 200g ziemniaków oraz 150 g duszonych pieczarek.

SMACZNEGO !

Opracowała: Agnieszka Haraf  kl. III TŻ

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.