Powróć do: 2016

Kotlety z jaj

Co jakiś czas nauczyciele zajęć praktycznych, proponują uczniom trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wykonanie różnych zestawów egzaminacyjnych. A to wszystko po to, by w czerwcu egzamin praktyczny zdać jak najlepiej!

Tym razem uczniowie wykonali kotlety z jaj, ziemniaki z wody oraz duszone pieczarki.

Składniki potrzebne do wykonania 3 porcji kotletów:

* 7 jaj,

* 1 zwykła bułka,

* 600 ml mleka ,

* pęczek szczypiorku,

*15 g margaryny,

*60 g cebuli,

*10 g mąki ziemniaczanej,

*60 g bułki tartej,

*60 ml oleju,

* sól i pieprz - do smaku

Wykonanie:  przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Jaja umyć, sparzyć i ugotować na twardo. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i zeszklić na margarynie. Ostudzone wcześniej jaja, cebulę i bułkę zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać surowe jajko, pokrojony szczypiorek i mąkę ziemniaczaną, wyrobić masę – doprawić do smaku. Przygotowaną masę podzielić na 6 równych części , z każdej uformować okrągły kotlet, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki z wody

* 600 g ziemniaków   

*1/3 pęczka kopru

*sól -do smaku

* woda

Ziemniaki umyć, obrać, usunąć części zbędne i opłukać. Gotować od wrzącej , osolonej wody pod przykryciem. Odcedzić i odparować. Ziemniaki posypać koperkiem.

Pieczarki duszone

*300 g pieczarek

*90 g cebuli

*30 g margaryny

*20 g mąki pszennej

*30 ml śmietany

*sól ,pieprz - do smaku

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na margarynie. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Sporządzić zawiesinę z mąki i wody, zagęścić pieczarki. Niewielką ilość śmietany rozprowadzić w gorącej potrawie. Po dodaniu śmietany nie gotować.! Doprawić do smaku.

Na jedną porcję przypadają dwa kotlety, 200g ziemniaków oraz 150 g duszonych pieczarek.

SMACZNEGO !

Opracowała: Agnieszka Haraf  kl. III TŻ