W pracowni gastronomicznej królują świąteczne zapachy. Klasa II THŻ, z Panią Katarzyną Brzozowską, piekła pierniczki. Uczniowie wykazali się dużym talentem i inwencja twórczą w zdobieniu świątecznych ciasteczek Pierniczki doskonale prezentują się zarówno na talerzu jak i na choince. Wypróbujcie ten prosty przepis na Święta. ŻYCZYMY SMACZNEGO |
|
Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka miodu pół kostki margaryny łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka łyżka kakao cukier przyprawa do piernika Sposób wykonania: mąkę przesiać; margarynę, miód, cukier rozpuścić i dodać do mąki. Wybić jajka, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść (jeżeli potrzeba, dodać mleka). Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 min. Z przygotowanego ciasta wałkujemy placek o grubości 2-3 mm. Foremkami wykrawamy różnego kształtu pierniczki, które pieczemy ok. 15 min w temp. 170-180o C. Studzimy, przygotowujemy lukier z cukru pudru, wody lub soku z cytryny. Lukrem polewamy zimne pierniczki, zdobimy. |
Przepis i zdjęcia udostępniła: Karolina Szczepańska kl. II THŻ
Opracowała: Grażyna Serafin