Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
mgła
18°C

Filety z kurczaka w nowej odsłonie i ślimaczki z rabarbarem

 Klasa II Ż,  na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską,  wykonała smaczne potrawy. Wykorzystała w tym celu filety z kurczaka, które są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz sezonowy rabarbar będący źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Filety z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkamiSkładniki:
filet z kurczaka
pieczarki
ser żółty
jaja
olej
przyprawy
ziemniaki
sałata
śmietana
szczypiorek
koperek

Technika wykonania:

 Filet z kurczaka należy umyć i roztłuc, doprawić do smaku, obtoczyć w rozmąconym jaju i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.                                                    Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek, pokroić je w kostkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju; doprawić do smaku. Na posmarowaną olejem blaszkę kłaść usmażone kotlety, na nie pieczarki, a na wierzch starty ser żółty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 15 min.

 Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków i ugotować od wrzącej, osolonej wody, następnie odcedzić i ubić z masłem.

 Przeprowadzić obróbkę wstępną sałaty, szczypiorku i koperku, całość zalać śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać.

Bułeczki drożdżowe z rabarbaremSkładniki ciasta:

mąka – 4 szklanki

jaja – 4 szt.

cukier – 100 g

drożdże – 50 g

mleko

cukier waniliowy

proszek do pieczenia

masło – 100 g

rabarbarSkładniki kruszonki:mąka – 2 łyżki

cukier – 2 łyżki                                                                                                                      cukier waniliowy                                                                                                                            masło – 50 g                                                                                                             proszek do pieczenia

Technika wykonania:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka, odstawiamy go do wyrośnięcia. Rabarbar myjemy, obieramy, ponownie myjemy i kroimy w drobne plastry; dodajemy cukier. Do miski z przesianą mąką dodajemy rozczyn, ubite mikserem jaja, ciepłe mleko(tyle ile przyjmie ciasto), roztopione  i wystudzone masło; całość dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, odrobiny proszku do pieczenia. Całość łączymy i zagniatamy. Z przygotowanego ciasta formujemy paseczek i zwijamy go w "ślimaczka"; na wierzch układamy przygotowany rabarbar. Posypujemy kruszonką, a brzegi smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy od 15 do 20 min. w temp. 200 stopni.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Zdjęcia i przepisy udostępniła Klaudia Lechowska z kl. II Ż

 

Opracowała: Grażyna Serafin

       

    

     

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.