Klasa II Ż, na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała smaczne potrawy. Wykorzystała w tym celu filety z kurczaka, które są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz sezonowy rabarbar będący źródłem wielu cennych wartości odżywczych.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię
Filety z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkamiSkładniki: filet z kurczaka pieczarki ser żółty jaja olej przyprawy ziemniaki sałata śmietana szczypiorek koperek |
|||||
Technika wykonania: Filet z kurczaka należy umyć i roztłuc, doprawić do smaku, obtoczyć w rozmąconym jaju i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek, pokroić je w kostkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju; doprawić do smaku. Na posmarowaną olejem blaszkę kłaść usmażone kotlety, na nie pieczarki, a na wierzch starty ser żółty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 15 min. Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków i ugotować od wrzącej, osolonej wody, następnie odcedzić i ubić z masłem. Przeprowadzić obróbkę wstępną sałaty, szczypiorku i koperku, całość zalać śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Zdjęcia i przepisy udostępniła Klaudia Lechowska z kl. II Ż
Opracowała: Grażyna Serafin