W nowym roku szkolnym, klasa III Ż rozpoczęła zajęcia od słodkości- uczniowie upiekli obwarzanki cynamonowe .
Cynamon jest bardzo pachnącą przyprawą, a jednocześnie rozgrzewającą - stosowny dodatek do potraw na chłodne, jesienne dni. Zapraszamy do wypróbowania przepisu w swojej kuchni - klasa III Ż.
Składniki ciasta :
Masa cynamonowa:
Sposób przygotowania:
Ciasto: do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Masa cynamonowa: masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masą cynamonową. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Przepis udostępniła: Wiktoria Grygierzec kl. III Ż
Opracowała: Grażyna Serafin