Powróć do: 2016

Nowa edycja kącika kulinarnego z zapachem cynamonu

 

W nowym roku szkolnym, klasa III Ż rozpoczęła zajęcia od słodkości- uczniowie upiekli obwarzanki cynamonowe .

Cynamon jest bardzo pachnącą przyprawą, a jednocześnie rozgrzewającą - stosowny dodatek do potraw na chłodne, jesienne dni. Zapraszamy do wypróbowania przepisu w swojej kuchni - klasa III Ż.

Składniki ciasta :

  • 200ml mleka,
  • 25g drożdży,
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki,
  • 50g masła,
  • szczypta soli,

Masa cynamonowa:

  • 50g masła,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cynamonu.            

Sposób przygotowania:

Ciasto: do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Masa cynamonowa:  masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.

Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masą cynamonową. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!


Przepis udostępniła: Wiktoria Grygierzec kl. III Ż                                          

Opracowała: Grażyna Serafin