Klasa II Ż na zajęciach praktycznych przygotowała omlety i coś na słodko. Omlety - potrawa łatwa, szybka i można je udoskonalać w zależności od fantazji. Może zamieszczone przepisy zainspirują Was do wymyślenia omletów w innym stylu.
Omlet z nadzieniem i z sosem tatarskim Składniki omletu:
Sposób wykonania: Jaja wbić do garnuszka. Dodać sól, wodę (jedna łyżka na jedno jajko). Rozbić na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, bardzo powoli ogrzewać. Gdy białko się zetnie, a powierzchnia jest jeszcze galaretowata, nałożyć nadzienie na środek omletu ( nadzieniem mogą być smażone pieczarki z szynką i groszkiem konserwowym). Omlet złożyć na pół i zsunąć z patelni. Podawać z wybranym sosem. Składniki sosu tatarskiego:
Sposób wykonania: Składniki stałe pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku i wymieszać. |
|
Omlet biszkoptowy z nutellą i bananami Składniki omletu:
Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i sól, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Ciepły omlet posmarować nutellą i ułożyć na nim pokrojone banany. |
|
Sernik wiedeński Składniki:
Sposób wykonania: Ser i ziemniaki zemleć dwukrotnie. Utrzeć na pianę masło z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubić na sztywno. Do masy serowej dodać mąkę z bakaliami, pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 60 min.
ŻYCZYMY SMACZNEGO |
Przepis i zdjęcia udostępniła: Kamila Dworczyk kl. II Ż
Opracowała: Grażyna Serafin