Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
słonecznie
18°C

Jeszcze raz omlety w naszej kuchni

Klasa II Ż na zajęciach praktycznych przygotowała omlety i coś na słodko. Omlety - potrawa łatwa, szybka i można je udoskonalać w zależności od fantazji. Może zamieszczone przepisy zainspirują Was do wymyślenia omletów w innym stylu.

 

Omlet z nadzieniem i z sosem tatarskim

 Składniki omletu:

  • jaja 2 szt
  • masło
  • woda
  • sól

Sposób wykonania:

Jaja wbić do garnuszka. Dodać sól, wodę (jedna łyżka na jedno jajko). Rozbić na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, bardzo powoli ogrzewać. Gdy białko się  zetnie, a powierzchnia jest jeszcze galaretowata, nałożyć nadzienie na środek omletu ( nadzieniem mogą być smażone pieczarki z szynką i groszkiem konserwowym).  Omlet złożyć na pół i zsunąć z patelni. Podawać z wybranym sosem.

 Składniki sosu tatarskiego:

  • majonez 150g
  • marynowane grzybki 50g
  • jaja 2 szt.
  • ogórki korniszone 50g
  • kapary
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Składniki stałe pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku i wymieszać.

Omlet biszkoptowy z nutellą i bananami

 Składniki omletu:

  • jaja 2 szt.
  • mąka pszenna 15g
  • woda 10g=10ml
  • sól - szczypta

Sposób wykonania:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i sól, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Ciepły omlet posmarować nutellą i ułożyć na nim pokrojone banany.

Sernik wiedeński

 Składniki:

  • ser twarogowy 500g
  • ziemniaki ugotowane 50g
  • jaja 5 szt
  • masło 125g
  • cukier 200g
  • mąka ziemniaczana 10g
  • proszek do pieczenia 5g
  • rodzynki 50g
  • skórka pomarańczy 10g

Sposób wykonania:

Ser i ziemniaki zemleć dwukrotnie. Utrzeć na pianę masło z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubić na sztywno. Do masy serowej dodać mąkę z bakaliami, pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 60 min.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

 

Przepis i zdjęcia udostępniła: Kamila Dworczyk kl. II Ż

                                                                                                                                                                           Opracowała: Grażyna Serafin

 

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.