Powróć do: 2016

Jeszcze raz omlety w naszej kuchni

Klasa II Ż na zajęciach praktycznych przygotowała omlety i coś na słodko. Omlety - potrawa łatwa, szybka i można je udoskonalać w zależności od fantazji. Może zamieszczone przepisy zainspirują Was do wymyślenia omletów w innym stylu.

 

Omlet z nadzieniem i z sosem tatarskim

 Składniki omletu:

  • jaja 2 szt
  • masło
  • woda
  • sól

Sposób wykonania:

Jaja wbić do garnuszka. Dodać sól, wodę (jedna łyżka na jedno jajko). Rozbić na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, bardzo powoli ogrzewać. Gdy białko się  zetnie, a powierzchnia jest jeszcze galaretowata, nałożyć nadzienie na środek omletu ( nadzieniem mogą być smażone pieczarki z szynką i groszkiem konserwowym).  Omlet złożyć na pół i zsunąć z patelni. Podawać z wybranym sosem.

 Składniki sosu tatarskiego:

  • majonez 150g
  • marynowane grzybki 50g
  • jaja 2 szt.
  • ogórki korniszone 50g
  • kapary
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Składniki stałe pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku i wymieszać.

Omlet biszkoptowy z nutellą i bananami

 Składniki omletu:

  • jaja 2 szt.
  • mąka pszenna 15g
  • woda 10g=10ml
  • sól - szczypta

Sposób wykonania:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i sól, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Ciepły omlet posmarować nutellą i ułożyć na nim pokrojone banany.

Sernik wiedeński

 Składniki:

  • ser twarogowy 500g
  • ziemniaki ugotowane 50g
  • jaja 5 szt
  • masło 125g
  • cukier 200g
  • mąka ziemniaczana 10g
  • proszek do pieczenia 5g
  • rodzynki 50g
  • skórka pomarańczy 10g

Sposób wykonania:

Ser i ziemniaki zemleć dwukrotnie. Utrzeć na pianę masło z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubić na sztywno. Do masy serowej dodać mąkę z bakaliami, pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 60 min.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

 

Przepis i zdjęcia udostępniła: Kamila Dworczyk kl. II Ż

                                                                                                                                                                           Opracowała: Grażyna Serafin