W ramach sporządzania potraw kuchni polskiej, klasa III Ż przygotowała potrawy kuchni pomorsko-kaszubskiej. Ciekawy pomysł na zupę oraz czerwony kisiel. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów w swojej kuchni
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin
Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi(Klitundplumen) |
|
0,5 kg dojrzałych śliwek 3 łyżki cukru laska wanilii/cukier waniliowy 5 goździków sok z połowy cytryny ok. 2,5l wody KLUSKI szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka jajko szczypta soli
|
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem. Po 15 minutach zalać wodą ok. 2,5 l, zagotować; gotować kilka minut z laską wanilii i goździkami; wyciągnąć przyprawy.
Przygotować ciasto na kluski kładzione. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie w garnku zagotować wodę, posolić. Na wrzątek kłaść łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki. Gotować kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić, przelać zimną wodą, podawać z zupą śliwkową na ciepło. |
500 g mąki 500 ml letniego mleka 1/3 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 3 jajka szczypta soli 50 g rozpuszczonego masła około 1 litr oleju do smażenia cukier puder do oprószenia
|
Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem. |
Rote gruetze (czerwony kisiel) |
|
1 kg czerwonych owoców (truskawki / maliny / porzeczki / wiśnie - mogą być mrożone) 10 dag cukru 10 dag mąki ziemniaczanej pół szklanki wina
|
Przebierz i umyj owoce, usuń pestki. Odłóż 10-15 dag owoców , pozostałe zalej litrem wody i zagotuj z 5 łyżkami cukru. Gotuj tylko tak długo, aby owoce zmiękły, ale się nie rozgotowały. Wymieszaj mąkę ze 100 ml zimnej wody, wlej do owoców, zagotuj, mieszając. Posyp odłożone owoce resztą cukru, dodaj do kisielu. Na koniec dodaj wino. Wlej do miseczek lub pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.
|