Poniedziałek, 11 grudnia 2023
Imieniny: Waldemar, Damazy
mgła
4°C
Kliknij aby, przetłumaczyć stronę za pomocą Google Tłumacz

Potrawy kuchni pomorsko-kaszubskiej

W ramach sporządzania potraw kuchni polskiej, klasa III Ż przygotowała potrawy kuchni pomorsko-kaszubskiej. Ciekawy pomysł na zupę oraz czerwony kisiel. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów w swojej kuchni

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi(Klitundplumen)

0,5 kg dojrzałych śliwek

3 łyżki cukru

laska wanilii/cukier waniliowy

5 goździków

sok z połowy cytryny

ok. 2,5l wody

KLUSKI

szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mleka

jajko

szczypta soli

 

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć  pestki.

Przełożyć  do rondla, zasypać  cukrem.

Po 15 minutach zalać  wodą  ok. 2,5 l, zagotować;  gotować  kilka minut z laską wanilii i goździkami; wyciągnąć przyprawy.

 

Przygotować ciasto na kluski kładzione.

Wszystkie składniki zmiksować  na jednolitą masę. Odstawić  na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.

W tym czasie w garnku zagotować  wodę, posolić.

Na wrzątek kłaść  łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.

Gotować  kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić, przelać zimną wodą, podawać z zupą śliwkową na ciepło.

Racuchy (Ruchańce)

500 g mąki

500 ml letniego mleka

1/3 szklanki cukru

50 g świeżych drożdży

3 jajka

szczypta soli

50 g rozpuszczonego masła

około 1 litr oleju do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem.

Rote gruetze (czerwony kisiel)

    1 kg czerwonych owoców (truskawki / maliny / porzeczki / wiśnie - mogą być mrożone)

    10 dag cukru

    10 dag mąki  ziemniaczanej

    pół szklanki wina

 

 

Przebierz i umyj owoce, usuń pestki. Odłóż 10-15 dag owoców , pozostałe zalej litrem wody i zagotuj z 5 łyżkami cukru. Gotuj tylko tak długo, aby owoce zmiękły, ale się nie rozgotowały. Wymieszaj mąkę ze 100 ml zimnej wody, wlej do owoców, zagotuj, mieszając. Posyp odłożone owoce resztą cukru, dodaj do kisielu. Na koniec dodaj wino. Wlej do miseczek lub pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.

 

 

   

DO GÓRY
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.