Mięso i podroby są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Z tych surowców można wykonać bardzo wiele potraw. Klasa II Ż na swoich zajęciach wykonała parę ciekawych dań, wzbogaconych w prosty deser, które warto wykorzystać w swojej kuchni.
Normatyw na 10 porcji Rosół z makaronem |
||
Antrykot wołowy Marchew Seler Pietruszka Cebula Makaron nitki Sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki, kostki rosołowe
|
Ok. 1 kg 200 g 100 g 100 g 100 g 250 g X |
Mięso poddać obróbce wstępnej; gotować na wolnym ogniu ok. 2,5 h od zimnej wody(ok. 3 l wody). Przyrumienić cebulę na patelni; warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić; dodać do rosołu; gotować do miękkości; przyprawić, przecedzić. Podawać z makaronem nitki (ugotować wg przepisu na opakowaniu), posypać natką pietruszki. Można dodać pokrojone w kostkę warzywa.
|
Ziemniaki puree i sztuka mięsa w sosie chrzanowym |
||
Mięso z rosołu Rosół Chrzan Masło Mąka Żółtka Mleko 1,5% Sól, pieprz, cukier
Ziemniaki Mleko 1,5% Masło Sól, natka pietruszki |
Ok. 800 g 300 ml 70 g 50 g 2 łyżki 2 szt. 100 ml X
3kg 200 ml 50 g |
Ugotowane mięso pokroić na porcje. Z masła i mąki sporządzić podprawę zacieraną, dodać do rosołu i zgotować. Dodać mleko; ostudzić do ok. 70 st. ; zagęścić żółtkami; doprawić; podawać z mięsem. Ziemniaki poddać obróbce wstępnej; ugotować, rozdrobnić, dodać mleko i masło. Wyporcjować, posypać natką pietruszki.
|
Surówka z kwaszonej kapusty |
||
Kapusta kwaszona Marchew Cebula Olej Sól, pieprz, cukier puder, natka pietruszki |
500 g 100 g 100 g 50 g X |
Kapustę pokroić; marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce; cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki z olejem, doprawić; wyporcjować, udekorować.
|
Wątróbka wieprzowa z jabłkami |
||
Wątróbka wp. Cebula Jabłka Olej Mąka pszenna Sól, pieprz, vegeta |
700 g 200 g 200 g 100 g 200 g
|
Wątróbkę oczyścić, pokroić, namoczyć; obtoczyć w mące . Cebulę i jabłka poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w półkrążki, jabłka w ósemki. Cebulę usmażyć, dodać wątróbkę obtoczoną w mące i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać jabłka; doprawić, wyporcjować; podawać z ziemniakami puree.
|
Racuchy z jabłkami |
||
Mąka Mleko 1,5 % Jabłka Jaja Olej Cukier puder
|
300 g Ok. 150 g 1 kg 2szt. 100 g X |
Jaja umyć, sparzyć; mąkę przesiać. Sporządzić gęste ciasto, dodać oczyszczone i pokrojone jabłka; smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin