Zakąski (przystawki)-małe co nieco, podawane przed daniem głównym lub na wieczorne imprezy. Wykonując zakąski możemy popuścić wodze fantazji. Uczennice z klasy III Ż i II Ż wykonały ciekawe przystawki na imprezie w Zakrzowie. Były bardzo kolorowe i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam przepisy do wykorzystania w swojej kuchni.
Roladki z szynki wieprzowej
Zrobić pastę i w środek pasek papryki konserwowej |
Roladki z szynki drobiowej
Zrobić pastę i w środek pasek ogórka konserwowego
|
Koreczki z żółtego sera
nabijać na wykałaczki w kolejności: ser→papryka→ogórek→ oliwki |
Koreczki z żółtego sera
nabijać na wykałaczkę w kolejności: szynka→oliwka-kabanos-pomidorek |
|
|
Rolady z żółtego sera
Jaja ugotować, obrać i przecisnąć przez praskę. Paprykę surową pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć. Z podanych składników i majonezu zrobić pastę; doprawić. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe pokroić w paski. Szprycą nakładać pastę na plastry sera, w środek pasek papryki lub ogórka; zwijać w rulon. |
Tortilla nadziewana
Sałata lodowa SOS 3 łyżki majonezu
Przygotowanie: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
|
SMACZNEGO!
Grażyna Serafin