Razem z klasą Technikum Żywieia i Usług Gastronomicznych, oraz Technikum Agrobiznesu odbyliśmy w 2022 roku w ramach projektu Erasmus+ praktykę zagraniczną w południowej Hesji. Podróż była długa i nużąca, ale gdy dojechaliśmy na miejsce cieszyliśmy się, że możemy sprawdzić się w pracy za granicą. Dla większości była to na pewno stresująca sytuacja, ale szybko przemogliśmy nasze lęki i otworzyliśmy się na nowe doświadczenia.
Jednym z problemów była bariera językowa, ale wszyscy sobie poradziliśmy w doskonały sposób. Razem z Gosią i Julią pracowaliśmy i mieszkaliśmy w sieci hoteli „Ibis”. Hotel jest świetnie wyposażony, panuje tam miła atmosfera między pracownikami, a również szefem, który serdecznie nas powitał. W naszym wolnym czasie starałyśmy się spędzać popołudnia produktywnie, wychodząc na spacery po miejscowych parkach i zwiedzając zabytki; tworzyłyśmy bliższe więzi i podziwiałyśmy tamtejszą kulturę. Podczas weekendów mieliśmy okazje skorzystać z wycieczek razem z całą grupą. Zwiedzieliśmy park Rozrywki „Holiday Park”, aquapark „Miramar” oraz Darmstadt.
W pracy naszymi obowiązkami była obsługa konsumencka w sali bufetowej oraz przyrządzanie i ekspedycja potraw. Podczas praktyki nauczyliśmy się odpowiedzialności, pracy zespołowej, a także samodzielnej, posługiwania się językami obcymi. Miałyśmy ciągły kontakt z klientami, dlatego bariera językowa została szybko przełamana. Zawiązaliśmy też nowe znajomości z pracownikami i udało nam się spędzić z nimi czas w miłej atmosferze.
Nasze odczucia po praktyce są bardzo pozytywne, cieszymy się z uzyskanych nowych umiejętności oraz doświadczeń w zawodzie i w życiu za granicą. Jesteśmy zadowolone z pobytu na praktyce i doceniamy trud włożony przez pracodawców, oraz dyrekcję, która pozwoliła nam na ten wyjazd. Jeśli byłaby druga taka okazja, na pewno z chęcią byśmy skorzystali z tego jeszcze raz.
Polecamy odbycie takiej praktyki każdemu, kto ma taką okazję.
Martyna Sionek i Paulina Marzec klasa IV Ż