Na przełomie kwietnia i maja 2013r. 16 uczniów II i III klasy technikum żywienia z naszej szkoły odbywało praktykę zawodową w hotelach i restauracjach w Niemczech w ramach programu Leonardo da Vinci.
Praktykanci pracowali w restauracjach i hotelach położonych w pobliżu Darmstadt oraz w malowniczym Odenwaldzie leżącym na południu Hesji, w wytypowanych przez Regionalny Związek Rolników Starkenburg w Griesheim, który był partnerem szkoły w tym przedsięwzięciu.
Uczniowie poznali tajniki kuchni niemieckiej, nauczyli się sporządzać regionalne potrawy oraz obsługiwać konsumentów będąc w roli kelnerów. Zajmowali się też przygotowywaniem sali konsumpcyjnej oraz pokoi dla gości.
Uczniowie mieszkali w miejscu pracy lub w niewielkiej odległości od miejsca praktyki, co umożliwiało im doskonalenie umiejętności językowych oraz integrację z zatrudnionym personelem. Partner niemiecki zorganizował uczniom czas wolny w pierwszą i drugą niedzielę pobytu w parku wodnym MIRAMAR w Weinheim oraz na wycieczce krajoznawczej po Nadrenii-Palatynacie.
W opinii uczniów pobyt w Niemczech na praktyce pozwolił im podnieść poziom umiejętności zawodowych, językowych i nawiązać kontakty, które już zaowocowały planami powrotu w celu wypoczynkowym jak też zarobkowym.
Grupa praktykantów z opiekunkami