Na przełomie sierpnia i września 28 uczniów II i III klasy technikum żywienia odbywało praktykę zawodową w restauracjach i hotelach położonych w pobliżu Darmstadt oraz w malowniczym Odenwaldzie leżącym na południu Hesji. Praktyka była realizowana w ramach projektu pod tytułem: „Zagraniczne praktyki zawodowe drogą na europejski rynek pracy” realizowanego w nowym programie Unii Europejskiej Erasmus+. Uczniowie poznali tajniki kuchni niemieckiej, nauczyli się sporządzać regionalne potrawy oraz obsługiwać konsumentów w roli kelnerów. Zajmowali się też przygotowywaniem sali konsumpcyjnej oraz pokoi dla gości. Praktykanci mieszkali w miejscu pracy lub w niewielkiej odległości od miejsca praktyki, co umożliwiało im doskonalenie umiejętności językowych oraz integrację z zatrudnionym personelem.
Partner niemiecki zorganizował uczniom czas wolny w pierwszą i drugą niedzielę pobytu w parku wodnym MIRAMAR w Weinheim oraz na wycieczce krajoznawczej po Nadrenii -Palatynacie. Pobyt w Niemczech na praktyce pozwolił uczniom podnieść poziom umiejętności zawodowych, językowych i nawiązać kontakty, które już zaowocowały planami powrotu w celu wypoczynkowym, jak też zarobkowym.