Egzamin zawodowy, potwierdzający nasze kwalifikacje, zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w wolnych chwilach rozwiązujemy testy; na zajęciach praktycznych coraz częściej wykonujemy zestawy obiadowe, które pojawiały się na wcześniejszych egzaminach, a Pani profesor stara się oceniać nas tak, jak na egzaminie prawdziwym.
Na ostatnich zajęciach mieliśmy za zadanie wykonać pierogi ruskie z surówką z czerwonej kapusty.
Pierogi… Wydawałoby się, że to potrawa niezwykle prosta, ponieważ spotykana jest w każdym domu. My natomiast musieliśmy zadbać o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Ważne było, aby wszystkie pierogi były jednakowej wielkości, nie były płaskie, a przede wszystkim – aby były wykonane estetycznie!
Do przygotowania dwóch porcji pierogów i surówki potrzeba:
CIASTO:
* 300g mąki pszennej,
* 50ml oleju,
*100-150 ml ciepłej wody,
* 1 jajo,
* szczypta soli
FARSZ:
* 330g ziemniaków,
* 75g sera twarogowego,
* 75g cebuli,
*20g masła,
* sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich składników. Mąkę przesiać, ½ część mąki zaparzyć. Roztrzepane jajko wymieszać z olejem, solą, wodą i dodać do mąki. Wszystkie składniki zarobić nożem, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 15-20 minut aby odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz – ziemniaki ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki, ser, cebulę zemleć w maszynce, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, wyciąć okrągłe placki, nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe półprodukty gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju ok. 3minut od wypłynięcia.
Jedna porcja powinna zawierać siedem pierogów.
SURÓWKA:
* 220g kapusty czerwonej,
* 60g ogórka kiszonego,
* 30g jabłka,
* 60g majonezu,
* pół pęczka natki pietruszki
* łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie: przeprowadzić obróbkę wszystkich składników. Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Po pięciu minutach odcedzić, ostudzić. Skropić kapustę sokiem z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać, jabłko oraz ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Całość zaprawić majonezem, doprawić do smaku i wyporcjować.
Porcja surówki powinna ważyć ok. 200g.
Opracowała: Aleksandra Rejak III TŻ