Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 12 września 2024
Imieniny: Amadeusz, Gwidon, Sylwin
słonecznie
13°C

Pierogi po raz kolejny - egzamin zawodowy się zbliża!

Egzamin zawodowy, potwierdzający nasze kwalifikacje, zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w wolnych chwilach rozwiązujemy testy; na zajęciach praktycznych coraz częściej wykonujemy zestawy obiadowe, które pojawiały się na wcześniejszych egzaminach, a Pani profesor stara się oceniać nas tak, jak na egzaminie prawdziwym.

Na ostatnich zajęciach mieliśmy za zadanie wykonać pierogi ruskie z surówką z czerwonej kapusty.

 

Pierogi… Wydawałoby się, że to potrawa niezwykle prosta, ponieważ spotykana jest w każdym domu. My natomiast musieliśmy zadbać o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Ważne było, aby wszystkie pierogi były jednakowej wielkości, nie były płaskie, a przede wszystkim – aby były wykonane estetycznie!

Do przygotowania dwóch porcji pierogów i surówki potrzeba:

CIASTO:

* 300g mąki pszennej,

* 50ml oleju,

*100-150 ml ciepłej wody,

* 1 jajo,

* szczypta soli

 

FARSZ:

* 330g ziemniaków,

* 75g sera twarogowego,

* 75g cebuli,

*20g masła,

* sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:  przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich składników. Mąkę przesiać, ½ część mąki zaparzyć. Roztrzepane jajko wymieszać z olejem, solą, wodą i dodać do mąki. Wszystkie składniki zarobić nożem, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 15-20 minut aby odpoczęło.

W tym czasie przygotować farsz – ziemniaki ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki, ser, cebulę zemleć w maszynce, doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, wyciąć okrągłe placki, nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe półprodukty gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju ok. 3minut od wypłynięcia.

Jedna porcja powinna zawierać siedem pierogów.

SURÓWKA:

* 220g kapusty czerwonej,

* 60g ogórka kiszonego,

* 30g jabłka,

* 60g majonezu,

* pół pęczka natki pietruszki

* łyżka soku z cytryny

* sól, pieprz, cukier - do smaku

Przygotowanie: przeprowadzić obróbkę wszystkich składników. Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Po pięciu minutach odcedzić, ostudzić. Skropić kapustę sokiem z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać, jabłko oraz ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Całość zaprawić majonezem, doprawić do smaku i wyporcjować.                               

Porcja surówki powinna ważyć ok. 200g.

Opracowała: Aleksandra Rejak III TŻ

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.