Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Niedziela, 26 maja 2024
Imieniny: Filip, Paulina, Marianna
słonecznie
20°C

Wariacje na temat gołąbków

Ryż

Kapusta biała lub włoska

Mięso mielone

Cebula

Olej

Kostka rosołowa

Sól, pieprz, vegeta

 

400 g

1,5 kg

 600 g

200 g

100 g

2 szt.

X

 

Gołąbki tradycyjne (na 10 porcji)

Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, ryżu; doprawić.

Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki  dietetyczne (na 10 porcji)

Kasza gryczana

Kapusta biała lub włoska

Pierś z kurczaka

Pieczarki

Cebula

Olej

Kostka rosołowa

Sól, pieprz, vegeta

 

 

400 g

1,5 kg

 500 g

500 g

100 g

100g

2 szt.

X

 

 

 

 

Kaszę przebrać, opłukać; ugotować na sypko z dodatkiem oleju (1 obj. kaszy: 2 objętości wody).

Mięso poddać obróbce wstępnej, pokroić w  drobną kostkę,

Cebulę i pieczarki poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę; pieczarki pokroić w plastry. Usmażyć na patelni cebulę z pieczarkami; dodać mięso; podsmażyć

Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, kaszy, pieczarek; doprawić.

Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem grzybowym.

                                                       

 

Gołąbki bez zawijania (na 10 porcji)

Ryż

Mięso mielone

Kapusta biała lub pekińska

Cebula

Jajo

Sól, pieprz

Olej

Sos

Przecier pomidorowy

Śmietanka 30%

Mąka pszenna

Sól, pieprz, cukier

 

400 g

600 g

400 g

 100 g

2 szt

X

X

 

1 l

150 g

30g

        X

 

Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku.

Kapustę poddajemy obróbce wstępnej, szatkujemy. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy; jajo myjemy, sparzamy.

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. 

 

 

Zalewamy gołąbki przecierem i dusimy do miękkości. Wyjmujemy gołąbki i zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i śmietanki.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

                                                                                                                                                       Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.