|
||
Ryż Kapusta biała lub włoska Mięso mielone Cebula Olej Kostka rosołowa Sól, pieprz, vegeta
|
400 g 1,5 kg 600 g 200 g 100 g 2 szt. X
|
Gołąbki tradycyjne (na 10 porcji) Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, ryżu; doprawić. Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem pomidorowym.
|
Gołąbki dietetyczne (na 10 porcji) |
||
Kasza gryczana Kapusta biała lub włoska Pierś z kurczaka Pieczarki Cebula Olej Kostka rosołowa Sól, pieprz, vegeta
|
400 g 1,5 kg 500 g 500 g 100 g 100g 2 szt. X
|
Kaszę przebrać, opłukać; ugotować na sypko z dodatkiem oleju (1 obj. kaszy: 2 objętości wody). Mięso poddać obróbce wstępnej, pokroić w drobną kostkę, Cebulę i pieczarki poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę; pieczarki pokroić w plastry. Usmażyć na patelni cebulę z pieczarkami; dodać mięso; podsmażyć Sporządzić farsz z mięsa, cebuli, kaszy, pieczarek; doprawić. Kapustę umyć, usunąć części zbędne, zaparzyć; zdjąć liście. Formować gołąbki; układać w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z kostki rosołowej i dusić w piekarniku do miękkości. Można podawać z sosem grzybowym.
|
Gołąbki bez zawijania (na 10 porcji) |
||
Ryż Mięso mielone Kapusta biała lub pekińska Cebula Jajo Sól, pieprz Olej Sos Przecier pomidorowy Śmietanka 30% Mąka pszenna Sól, pieprz, cukier
|
400 g 600 g 400 g 100 g 2 szt X X
1 l 150 g 30g X
|
Ryż przebieramy, płuczemy; gotujemy od wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju (800 ml wody) aż wchłonie wodę, dogrzewamy w piekarniku. Kapustę poddajemy obróbce wstępnej, szatkujemy. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy; jajo myjemy, sparzamy. Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut.
Zalewamy gołąbki przecierem i dusimy do miękkości. Wyjmujemy gołąbki i zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i śmietanki.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin