Klasa III Ż na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała zapiekankę z makaronu. Dobra na jesienny obiad, uzupełniona witaminową surówką wspaniale zaspokaja apetyt. Można ją wykonać z różnymi dodatkami, takimi jakie lubicie.
PRODUKTY DO ZAPIEKANKI:
- makaron spaghetti
- mięso mielone
- cebula
- margaryna
- koncentrat pomidorowy
- kukurydza
- śmietana 18 %
- ser żółty
- gałka muszkatołowa
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
TECHNIKA WYKONANIA ZAPIEKANKI:
Makaron gotować w gorącej i osolonej wodzie. Odcedzić i przelać wodą. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i pokroić ją w kostkę. Podsmażyć z mięsem na margarynie z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Chwilę poddusić. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami : makaron, mięso, kukurydzę, makaron i ser ze śmietaną i gałką muszkatołową. Piec w 160-180 oC ok. 30 minut.
PRODUKTY DO SURÓWKI:
- marchew
- jabłko
- liść sałaty
- śmietana
- sól
- cukier
- kwasek cytrynowy
TECHNIKA WYKONANIA SURÓWKI:
Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i jabłka. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Podawać na liściu sałaty.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Zdjęcia udostępniła: Ola Wrotnowska kl. IIIŻ Opracowała: Grażyna Serafin