Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
słonecznie
20°C

Domowe sajgonki w cieście

Sajgonki -  „wiosenne krokiety, naleśniki” - popularne danie kuchni chińskiej, które ma postać naleśników z mięsno - warzywnym lub krewetkowym farszem. Jedzone zazwyczaj jako przekąska z różnymi rodzajami sosu i dipami. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Uczennice trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowiły wykonać tą chińską potrawę w nieco polskiej wersji.


 

Składniki na ciasto: ( z podanych składników wychodzi ok. 16 sajgonek )

* 500g mąki,

* 50g miękkiego masła,

* 1 całe jajo,

* 2 żółtka,

* 250ml gorącej wody,

* 1 łyżeczka soli,

 

Dodatkowo: 2łyżki mąki, 2łyżki wody

Wykonanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Do mąki dodajemy jajko oraz żółtka i siekamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 15 minut, aby odpoczęło.

Farsz:

* 400g mielonej piersi z kurczaka lub łopatki wieprzowej

* 200g białej kapusty,

* 120 g marchewki,

* 8 dużych pieczarek,

* 4 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

* 1 cebula,

* mały kawałek zielonego pora,

* sól, pieprz, przecier - do smaku

 

Wykonanie:

Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich składników. Cebulę pokroić w większą kostkę, pora w półplasterki, marchewkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno poszatkować.

Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać imbir i czosnek, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Dodać pozostałe składniki. Całość dusić około dziesięć minut – aż kapusta będzie półmiękka. Całość doprawić do smaku przecierem, odstawić do przestudzenia.

 Ciasto rozwałkować na grubość 1-2cm i wykrawać kwadraty 16x16cm.

Na środek każdego kwadratu układać ok. dwie łyżki farszu. Górną część ciasta posmarować mąką wymieszaną z wodą (ułatwi to sklejenie) i zawijać sajgonki tak, jak krokiety.

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Gotowe sajgonki podawać z sosem słodko – kwaśnym.

Składniki na sos:

1 łyżka sosu sojowego

4 łyżki keczupu

3/4 szkl cukru

125 ml octu

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru i częściowego zredukowania sosu. Odstawiamy do przestudzenia.

 

SMACZNEGO

Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.