Sajgonki - „wiosenne krokiety, naleśniki” - popularne danie kuchni chińskiej, które ma postać naleśników z mięsno - warzywnym lub krewetkowym farszem. Jedzone zazwyczaj jako przekąska z różnymi rodzajami sosu i dipami. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Uczennice trzeciej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowiły wykonać tą chińską potrawę w nieco polskiej wersji.
Składniki na ciasto: ( z podanych składników wychodzi ok. 16 sajgonek )
* 500g mąki,
* 50g miękkiego masła,
* 1 całe jajo,
* 2 żółtka,
* 250ml gorącej wody,
* 1 łyżeczka soli,
Dodatkowo: 2łyżki mąki, 2łyżki wody
Wykonanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Do mąki dodajemy jajko oraz żółtka i siekamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
* 400g mielonej piersi z kurczaka lub łopatki wieprzowej
* 200g białej kapusty,
* 120 g marchewki,
* 8 dużych pieczarek,
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
* 1 cebula,
* mały kawałek zielonego pora,
* sól, pieprz, przecier - do smaku
Wykonanie:
Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich składników. Cebulę pokroić w większą kostkę, pora w półplasterki, marchewkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno poszatkować.
Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać imbir i czosnek, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Dodać pozostałe składniki. Całość dusić około dziesięć minut – aż kapusta będzie półmiękka. Całość doprawić do smaku przecierem, odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość 1-2cm i wykrawać kwadraty 16x16cm.
Na środek każdego kwadratu układać ok. dwie łyżki farszu. Górną część ciasta posmarować mąką wymieszaną z wodą (ułatwi to sklejenie) i zawijać sajgonki tak, jak krokiety.
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Gotowe sajgonki podawać z sosem słodko – kwaśnym.
Składniki na sos:
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki keczupu
3/4 szkl cukru
125 ml octu
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru i częściowego zredukowania sosu. Odstawiamy do przestudzenia.
SMACZNEGO
Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ