Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
pochmurno
19°C

Prosty obiad w śląskim stylu

Tradycją kuchni śląskiej są kluski śląskie. Najczęściej podaje się je z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Można podawać do nich również surówki sezonowe. Klasa IV Ż przygotowała danie obiadowe według tradycyjnego przepisu.

Kluski śląskie

 Składniki:

 

Sposób wykonania: ugotowane  ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta formować kluski; w każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Pieczeń z sosem

Składniki:mięso wieprzowe 1 kg      masło 80 g      cebula 2szt      1/3 szklanki oleju przyprawy

Sposób wykonaniamięso umyć oczyścić, usunąć części zbędne. Olej wymieszać z przyprawami i dużą ilością ziół. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i  polać olejem, posypać pokrojoną cebulą i dodać masło.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 oC)na około 10-15 minut do zapieczenia;  następnie polać połową szklanki zimnej wody i przykryć, piec przez kolejne 30 minut.Mięso można wyjąć i pokroić na porcje następnie ponownie polać wodą i wstawić do piekarnika na 15 min.

Sos:wywar z mięsa przecedzić i przelać  do garnka, dolać 1/2 szklanki wody, zagotować. Przygotować zasmażkę III stopnia dodać ją stopniowo ciągle mieszając (można dodawać ją przez sitko) do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:       kapusta pekińska        1 papryka czerwona   puszka kukurydzy

Marchewka     jogurt naturalny          przyprawy i zioła

Sposób wykonania: warzywa rozdrobnić, połączyć ze sobą. Jogurt połączyć z przyprawami i ziołami. Przed podaniem warzywa polać dressingiem; doprawić.

 

Życzymy smacznego

                                                                                                                                   Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.