Tradycją kuchni śląskiej są kluski śląskie. Najczęściej podaje się je z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Można podawać do nich również surówki sezonowe. Klasa IV Ż przygotowała danie obiadowe według tradycyjnego przepisu. | |
Kluski śląskie Składniki:
|
|
Sposób wykonania: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta formować kluski; w każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. |
|
Pieczeń z sosem Składniki:mięso wieprzowe 1 kg masło 80 g cebula 2szt 1/3 szklanki oleju przyprawy Sposób wykonania: mięso umyć oczyścić, usunąć części zbędne. Olej wymieszać z przyprawami i dużą ilością ziół. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i polać olejem, posypać pokrojoną cebulą i dodać masło. |
|
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 oC)na około 10-15 minut do zapieczenia; następnie polać połową szklanki zimnej wody i przykryć, piec przez kolejne 30 minut.Mięso można wyjąć i pokroić na porcje następnie ponownie polać wodą i wstawić do piekarnika na 15 min.
Sos:wywar z mięsa przecedzić i przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody, zagotować. Przygotować zasmażkę III stopnia dodać ją stopniowo ciągle mieszając (można dodawać ją przez sitko) do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku. |
Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska 1 papryka czerwona puszka kukurydzy Marchewka jogurt naturalny przyprawy i zioła Sposób wykonania: warzywa rozdrobnić, połączyć ze sobą. Jogurt połączyć z przyprawami i ziołami. Przed podaniem warzywa polać dressingiem; doprawić.
Życzymy smacznego Grażyna Serafin |
|
Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż |