Powróć do: 2014

Prosty obiad w śląskim stylu

Tradycją kuchni śląskiej są kluski śląskie. Najczęściej podaje się je z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Można podawać do nich również surówki sezonowe. Klasa IV Ż przygotowała danie obiadowe według tradycyjnego przepisu.

Kluski śląskie

 Składniki:

 

Sposób wykonania: ugotowane  ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta formować kluski; w każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Pieczeń z sosem

Składniki:mięso wieprzowe 1 kg      masło 80 g      cebula 2szt      1/3 szklanki oleju przyprawy

Sposób wykonaniamięso umyć oczyścić, usunąć części zbędne. Olej wymieszać z przyprawami i dużą ilością ziół. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i  polać olejem, posypać pokrojoną cebulą i dodać masło.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 oC)na około 10-15 minut do zapieczenia;  następnie polać połową szklanki zimnej wody i przykryć, piec przez kolejne 30 minut.Mięso można wyjąć i pokroić na porcje następnie ponownie polać wodą i wstawić do piekarnika na 15 min.

Sos:wywar z mięsa przecedzić i przelać  do garnka, dolać 1/2 szklanki wody, zagotować. Przygotować zasmażkę III stopnia dodać ją stopniowo ciągle mieszając (można dodawać ją przez sitko) do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:       kapusta pekińska        1 papryka czerwona   puszka kukurydzy

Marchewka     jogurt naturalny          przyprawy i zioła

Sposób wykonania: warzywa rozdrobnić, połączyć ze sobą. Jogurt połączyć z przyprawami i ziołami. Przed podaniem warzywa polać dressingiem; doprawić.

 

Życzymy smacznego

                                                                                                                                   Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż