Klasa I Ż na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała proste zapiekanki i naleśniki na słodko. Kiedy mamy niezapowiedzianych gości, możemy szybko wykonać te dania. Składniki są dowolne i zależą od inwencji twórczej kucharza. Możemy podać proste i kolorowe dania i zaskoczyć gości.
Składniki do wykonania zapiekanek: -bagietki -pieczarki -cebula -papryka -szynka -kukurydza -ser żółty - masło Wykonanie: bagietki kroimy; pozostałe składniki rozdrabniamy. Smarujemy bagietkę np. masłem i nakładamy pozostałe składniki. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy. |
|||
Składniki do wykonania naleśników: - mleko 1,5 szklanki - woda 1,5 szklanki - jaja 2 szt.
Wykonanie: składniki miksujemy na jednolitą masę; smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Składamy i dekorujemy owocami i bitą śmietaną.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Przepis udostępniła: Kurowska Katarzyna I Ż
Opracowała: Grażyna Serafin