|
Klasy technikum żywienia bardzo lubią włoskie dania. Po popularnej pizzy przyszedł czas na lasagne. Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lasagne |
Na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, klasa III Ż przygotowała pyszną lasagne. Można skorzystać z poniżej zamieszczonego przepisu. |
Składniki na porcję dla 6 osób:
-200 g makaronu lasagne
-400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
-2-4 ząbki czosnku
-2 cebule
-500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
-100 g oliwy z oliwek
-400 g żółtego sera
-przyprawy
Technika wykonania sosu bolognese:
cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przysmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając ok 15 min. Dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy.
Składniki na sos beszamelowy:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-500 ml mleka
-przyprawy(oregano, tymianek, bazylia,sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Technika wykonania sosu beszamelowego:
rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok 3 min. aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy.
Technika wykonania lasagne :
makaron lasagne gotujemy ok. 3 min. w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym(wcześniej posmarowanym oliwą). Na makaron kładziemy trochę startego żółtego sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy ok 40 min.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska III Ż Opracowała: Grażyna Serafin