Potrawa ta jest połączeniem pełnowartościowego białka ryby i warzyw, będących bogactwem błonnika, witamin i soli mineralnych. Pyszna, zdrowa i kolorowa – to klasa II Ż na zajęciach praktycznych wykonała to danie. |
Składniki na 1 porcję
Ryba sauté:
- 1 płat rybny mrożony z mintaja
- ok. 6 g mąki pszennej
- ok. 50 g oleju
- ok. 4 g natki pietruszki
Sos grecki
- 40 g marchewki
- 10g pietruszki
- 20g selera
- 20 g cebuli
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ok. 20 g oleju
- 2 g musztardy stołowej
- przyprawy do smaku: papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier
Przygotowanie
Zamrożony płat rybny rozmrozić, posolić, oprószyć mąką i podsmażyć na gorącym tłuszczu
Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, pokroić je w cienki makaron i podsmażyć na oleju, dodając 2- 3 łyżki wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku słodko- kwaśnego.
Usmażoną rybę podawać z sosem greckim i pieczywkiem … i oczywiście całość przyozdobić ładnym uśmiechem!
SMACZNEGO!
Udostępniły: Paulina Leśkiewicz i Aleksandra Ferenz kl II Ż
Opracowała: Grażyna Serafin