Kurczak występuje bardzo często w naszym jadłospisie. Możemy go przyrządzić na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami. Klasa IV Ż na zajęciach praktycznych z P. Katarzyną Brzozowską wykonała zestaw: kurczak w ziołach, surówka z fetą i sok z marchwi i jabłek. Wartość odżywcza wykonanych potraw jest bardzo duża i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. |
|
Kurczak w ziołach Kurczaka myjemy, oczyszczamy, marnujemy (sól, pieprz ,papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, mieszanka ziół); faszerujemy masłem. Zamarnowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku (200-220 st.); po 20 min pieczenia smarujemy masłem. Pieczemy aż skórka będzie złota i chrupiąca. |
|
Surówka z fetą Składniki surówki myjemy, oczyszczamy, rozdrabniamy; ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, doprawiamy. |
|
Sok z marchwi i jabłek Marchew i jabłka myjemy, obieramy, wyciskamy sok. Można doprawić sokiem z cytryny i cukrem.
|
|
Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała z kl. IV Ż |