Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Związki występujące w brokułach wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. |
|
Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem. Brokuły są popularne wśród kulturystów, ze względu na to, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni. Czy klasa II Ż wiedziała o tych wspaniałych właściwościach wykonując sałatkę z brokułową? Nawet jak uczniowie tego nie wiedzieli to i tak zjedli zdrowy, niskokaloryczny posiłek. |
|
Sałatka brokułowa: Składniki: - 1 średni brokuł - słonecznik łuskany - ser feta - puszka kukurydzy - czosnek - jogurt naturalny - 2/3 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku |
|
Sposób wykonania: brokuły umyć, oczyścić, sparzyć, a następnie wystudzić. Kukurydzę odsączyć. Ser feta pokroić w równomierną kostkę (1cm na 1cm). Słonecznik uprażyć na patelni. Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać czosnek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł rozdrobniony na małe różyczki układać na półmisku, posypać kukurydzą oraz serem feta. Polać sosem czosnkowym. Na wierzchu posypać uprażonym słonecznikiem.
Życzymy smacznego Grażyna Serafin Zdjęcia udostępniła Ola Wrotnowska kl. II Ż |
|