W dniu 13 września minął 3 tydzień praktyki w ramach projektu unijnego Erasmus Plus, którą uczniowie odbywają w lokalach gastronomicznych południowej Hesji wytypowanych przez Regionalny Związek Rolników Południowej Hesji STARKENBURG oraz Związek Restauratorów i Hotelarzy DEHOGA - partnerów w projekcie.
Uczniowie mają możliwość zdobyć doświadczenie zawodowe w swojej branży w 16 restauracjach hoteli 3- i 4-gwiazdkowych w czterech powiatach Południowej Hesji. Są to zarówno hotele należące do międzynarodowych sieci jak np. Maritim Rhein-Main Hotel w Darmstadt i hotel Best Western w Riedstadt, jak też domy weselne czy też małe rodzinne hotele, którymi chlubi się kolejne pokolenie właścicieli. W dobrze wyposażonych kuchniach praktykanci wspinają się na szczyty kulinarnych i językowych umiejętności.
Podczas pobytu praktykanci wypoczywali na wycieczkach - w pierwszą niedzielę relaksowali się w parku wodnym Miramar w Weinheim, w kolejną zwiedzali region i jego osobliwości jak np. katedrę w Spayer, w miejscowości należącej do najstarszych miast Niemiec, po czym spędzili popołudnie w rodzinnym parku rozrywki w Holiday Park koło Haßloch w południowo-zachodnich Niemczech, który oferuje około 30 różnych atrakcji, w tym drugą co do wielkości kolejkę górską Europy - Expedition GeForce, o wysokości 61 m, karuzelę łańcuchową o wysokości 80 m, FreeFall Tower czyli wieżę swobodnego spadania, o wysokości 77 m. Oprócz tego w parku działa pierwsza kolejka górska w Niemczech z inwersjami – Superwirbel.
Po tak silnych doznaniach uczniowie chętnie powrócą do swoich obowiązków w czwartym ostatnim tygodniu pobytu na praktyce zawodowej.
Na zdjęciach praca i wypoczynek uczniów.
Iwona Olszok