Wiosna budzi w nas zapał i energię. W swoim jadłospisie musimy umieścić potrawy zawierające dużo witamin i związków mineralnych, których brakuje nam po przejściu zimy. Dobrym sposobem są wiosenne sałatki - zdrowe i niskokaloryczne. Zachęcam do wypróbowania tych prostych przepisów
Grażyna Serafin
SAŁATKA WIOSENNA 1
Składniki:pęczek rzodkiewek, 2 pomidory, ogórek, 2 dymki ze szczypiorkiem, 4 jajka na twardo, kilka liści sałaty, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. Sposób wykonania: warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w plastry, pomidory i ogórek w kostkę, a dymkę posiekać. Obrane jajka pociąć na ćwiartki. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać majonezem.
|
|
SAŁATKA WIOSENNA 2
|
Składniki:rukola lub mieszanka sałat, 10 pomidorów cherry, pół ogórka zielonego, 5 rzodkiewek, 1 czerwona cebula dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, pół łyżki musztardy Sposób wykonania: sałatę płuczemy i osuszamy.Pomidory przekrawamy na połowę.Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę w półplasterki.Dresing przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek z octem winnym i musztardą.Polewamy sałatę przed podaniem. |
SAŁATKA WIOSENNA 3
|
Składniki:pęczek rzodkiewek, 3 pomidory,2 ogórki, cebulka, szczypiorek, 3 jajka na twardo, groszek konserwowy, sałata zielona, majonez, sól, pieprz. Sposób wykonania: warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w plastry, pomidory i ogórek w kostkę, a cebulkę i szczypiorek posiekać. Obrane jajka pociąć w kostkę. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Groszek odsączyć. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i schłodzić. |
SAŁATKA WIOSENNA 4
|
Składniki:ogórek zielony, papryka żółta, feta, rzodkiewki, szczypiorek, kiełki; dresing: oliwa, oregano, sok z limonki, pieprz, bazylia. Sposób wykonania: Na talerz wykładamy warstwami poszarpaną sałatę, na to pokrojone połówki pomidorów, plasterki ogórka, kostki papryki, feta w dużą kostkę, kawałki dymki zielonej i zalewamy sosem . Na środek wykładamy kiełki. |
SMACZNEGO