Powróć do: 2014

Zdrowe na wiosnę

Wiosna budzi w nas zapał i energię. W swoim jadłospisie musimy umieścić potrawy zawierające dużo witamin i związków mineralnych, których brakuje nam po przejściu zimy. Dobrym sposobem są wiosenne sałatki - zdrowe i niskokaloryczne. Zachęcam do wypróbowania tych prostych przepisów

Grażyna Serafin

SAŁATKA WIOSENNA 1

Składniki:pęczek rzodkiewek, 2 pomidoryogórek2 dymki ze     szczypiorkiem, 4 jajka na twardo, kilka liści sałaty, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Sposób wykonania: warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić  w plastry, pomidory i ogórek w kostkę, a dymkę posiekać. Obrane          jajka pociąć na ćwiartki. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać majonezem.     

 

SAŁATKA WIOSENNA 2

Składniki:rukola lub mieszanka sałat, 10 pomidorów cherry, pół ogórka zielonego, 5 rzodkiewek, 1 czerwona cebula dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, pół łyżki musztardy

Sposób wykonania: sałatę płuczemy i osuszamy.Pomidory przekrawamy na połowę.Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w kosteczkę.  Rzodkiewkę w półplasterki.Dresing przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek z octem winnym i musztardą.Polewamy sałatę przed podaniem.                                  

 

SAŁATKA WIOSENNA 3

Składniki:pęczek rzodkiewek, 3 pomidory,2 ogórki, cebulka, szczypiorek, 3 jajka na twardo, groszek konserwowy, sałata zielona, majonez, sól, pieprz.

Sposób wykonania: warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić  w plastry, pomidory i ogórek   w kostkę,    a cebulkę i szczypiorek  posiekać. Obrane  jajka pociąć w kostkę. Liście sałaty porwać na małe kawałki. Groszek odsączyć. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i schłodzić.                                     

SAŁATKA WIOSENNA 4

Składniki:ogórek zielony, papryka żółta, feta, rzodkiewki, szczypiorek,    kiełki;   dresing: oliwa, oregano, sok z limonki, pieprz, bazylia.

Sposób wykonania: Na talerz wykładamy warstwami poszarpaną sałatę, na to pokrojone połówki pomidorów, plasterki ogórka, kostki papryki,  feta w dużą kostkę, kawałki dymki zielonej i zalewamy sosem . Na środek wykładamy kiełki.

SMACZNEGO