Jesień obfituje w wiele warzyw i owoców, które są dobrym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Wykorzystując jesienne warzywa i owoce możemy przygotować tanie potrawy o wspaniałym, niepowtarzalnym smaku.
Klasa II Ż zaczęła swoją pracę w kuchni przygotowując właśnie takie potrawy. Proste w wykonaniu do wykorzystania w codziennym jadłospisie.
Zapiekanka z cukinią i fetą
Cukinia Pomidory lima Feta Cebula Czosnek Olej Zielenina do dekoracji Pieprz, sól, vegeta, bazylia |
1000g 700kg 100 g 100 g ½ szt. 50 g X x |
- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, oczyścić, opłukać) - obróbka wstępna czysta (cukinię pokroić na grubszeplastry; pomidory sparzyć, usunąć skórkęi podzielić na cząstki; cebulępokroić w kostkę; czosnek posiekać) - cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię; podsmażyć. Na końcu dodać pomidory; podsmażyć - gdy masa odparuje przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą; na wierzch położyć kawałki fety - zapiekać 10 min w 180 st.; wyporcjować, udekorować; ekspedycja |
Piernikowe ciasto ze śliwką
Mąka pszenna typ 500 Cukier Jaja Olej Mleko zsiadłe lub kefir Kwaśny dżem Kakao naturalne Cukier waniliowy Soda oczyszczona Przyprawa do piernika Cynamon Cukier puder Śliwki węgierki |
3 szklanki 1szklanka 2 szt. 1/2szklanki 2 sklanki 2 łyżki 2 łyżki 1 szt. 2 łyżeczki 1 mała X X 700 g
|
Mąkę przesiać; zmieszać w misce produkty suche: sodę, mąkę, przyprawę do piernika, kakao. Jaja umyć, sparzyć; wybić do miski i mocno zmiksować; dodać cukier, cukier waniliowy, zsiadłe mleko, dżem, olej i mocno zmiksować. Do masy dodawać powoli składniki suche i mieszać na małych obrotach miksera. Śliwki umyć, wydrylować, przekroić na pól, obsypać mąką i cynamonem. Blaszkę natrzeć olejem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć 1/2 ciasta, śliwki skórką do dołu i zalać pozostałą ilością ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min. wystudzić, wyporcjować i posypać cukrem pudrem
|
Leczo
Cukinia Pomidory lima Papryka czerwona Cebula Pieczarki Kiełbasa zwyczajna Olej Zielenina do dekoracji Pieprz, sól, vegeta, bazylia Bagietka/bułka wrocławska |
500g 1000g 500g 500g 300g 300g 50g X X 1 szt.
|
-Warzywa poddać obróbce wstępnej -Cukinię wydrążyć i pokroić w średniej wielkości kostkę; Zalać małą ilością wody i zblanszować w garnku -Pomidory sparzyć obrać, pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do cukinii -Cebulę pokroić i zeszklić; dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć i dodać do cukinii - Paprykę pokroić w większą kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii -Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii Wszystkie składniki wymieszać i dusić ok. 0.5 godziny; doprawić, wyporcjować, udekorować; podawać z bagietką. |
ŻYCZYMY SMACZNEGO
|