Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
deszcz
18°C

Jesień w kuchni

Jesień obfituje w wiele warzyw i owoców, które są dobrym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Wykorzystując jesienne warzywa i owoce możemy przygotować tanie potrawy o wspaniałym, niepowtarzalnym smaku.

Klasa II Ż zaczęła swoją pracę w kuchni przygotowując właśnie takie potrawy. Proste w wykonaniu do wykorzystania w codziennym jadłospisie.

Zapiekanka z cukinią i fetą

 

Cukinia

Pomidory lima

Feta

Cebula

Czosnek

Olej

Zielenina do dekoracji

Pieprz, sól, vegeta, bazylia

1000g

700kg

100 g

100 g

½ szt.

50 g

X

x

- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, oczyścić, opłukać)

- obróbka wstępna czysta (cukinię pokroić na grubszeplastry; pomidory sparzyć, usunąć skórkęi podzielić na cząstki; cebulępokroić w kostkę; czosnek posiekać)

- cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię; podsmażyć. Na końcu dodać pomidory; podsmażyć

- gdy masa odparuje przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą; na wierzch położyć kawałki fety

- zapiekać 10 min w 180 st.; wyporcjować, udekorować; ekspedycja


Piernikowe ciasto ze śliwką

 

Mąka pszenna typ 500

Cukier

Jaja

Olej

Mleko zsiadłe lub kefir

Kwaśny dżem

Kakao naturalne

Cukier waniliowy

Soda oczyszczona

Przyprawa do piernika

Cynamon

Cukier puder

Śliwki węgierki

3 szklanki

1szklanka

2 szt.

1/2szklanki

2 sklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szt.

2 łyżeczki

1 mała

X

X

700 g

 

Mąkę przesiać; zmieszać w misce produkty suche: sodę, mąkę, przyprawę do piernika, kakao.

Jaja umyć, sparzyć; wybić do miski i mocno zmiksować; dodać cukier, cukier waniliowy, zsiadłe mleko, dżem, olej i mocno zmiksować.

Do masy dodawać powoli składniki suche i mieszać na małych obrotach miksera.

Śliwki umyć, wydrylować, przekroić na pól, obsypać mąką i cynamonem.

Blaszkę natrzeć olejem i wysypać tartą bułką.

Wyłożyć 1/2 ciasta, śliwki skórką do dołu i zalać pozostałą ilością ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min. wystudzić, wyporcjować i posypać cukrem pudrem


 

Leczo 

Cukinia

Pomidory lima

Papryka czerwona

Cebula

Pieczarki

Kiełbasa zwyczajna

Olej

Zielenina do dekoracji

Pieprz, sól, vegeta, bazylia

Bagietka/bułka wrocławska

500g

1000g

500g

500g

300g

300g

50g

X

X

1 szt.

 

-Warzywa poddać obróbce wstępnej

-Cukinię wydrążyć i pokroić w średniej wielkości kostkę; Zalać małą ilością wody i zblanszować w garnku

-Pomidory sparzyć obrać, pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do cukinii

-Cebulę pokroić i zeszklić; dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć i dodać do cukinii

- Paprykę pokroić w większą kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii

-Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii

Wszystkie składniki wymieszać i dusić ok. 0.5 godziny; doprawić, wyporcjować, udekorować; podawać z bagietką.

ŻYCZYMY SMACZNEGO
 Grażyna Serafin

 

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.