
Jesień obfituje w wiele warzyw i owoców, które są dobrym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Wykorzystując jesienne warzywa i owoce możemy przygotować tanie potrawy o wspaniałym, niepowtarzalnym smaku.
Klasa II Ż zaczęła swoją pracę w kuchni przygotowując właśnie takie potrawy. Proste w wykonaniu do wykorzystania w codziennym jadłospisie.
Zapiekanka z cukinią i fetą
|
Cukinia Pomidory lima Feta Cebula Czosnek Olej Zielenina do dekoracji Pieprz, sól, vegeta, bazylia |
1000g 700kg 100 g 100 g ½ szt. 50 g X x |
- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, oczyścić, opłukać) - obróbka wstępna czysta (cukinię pokroić na grubszeplastry; pomidory sparzyć, usunąć skórkęi podzielić na cząstki; cebulępokroić w kostkę; czosnek posiekać) - cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię; podsmażyć. Na końcu dodać pomidory; podsmażyć - gdy masa odparuje przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą; na wierzch położyć kawałki fety - zapiekać 10 min w 180 st.; wyporcjować, udekorować; ekspedycja
|

Piernikowe ciasto ze śliwką
|
Mąka pszenna typ 500 Cukier Jaja Olej Mleko zsiadłe lub kefir Kwaśny dżem Kakao naturalne Cukier waniliowy Soda oczyszczona Przyprawa do piernika Cynamon Cukier puder Śliwki węgierki |
3 szklanki 1szklanka 2 szt. 1/2szklanki 2 sklanki 2 łyżki 2 łyżki 1 szt. 2 łyżeczki 1 mała X X 700 g
|
Mąkę przesiać; zmieszać w misce produkty suche: sodę, mąkę, przyprawę do piernika, kakao. Jaja umyć, sparzyć; wybić do miski i mocno zmiksować; dodać cukier, cukier waniliowy, zsiadłe mleko, dżem, olej i mocno zmiksować. Do masy dodawać powoli składniki suche i mieszać na małych obrotach miksera. Śliwki umyć, wydrylować, przekroić na pól, obsypać mąką i cynamonem. Blaszkę natrzeć olejem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć 1/2 ciasta, śliwki skórką do dołu i zalać pozostałą ilością ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min. wystudzić, wyporcjować i posypać cukrem pudrem
|
Leczo
|
Cukinia Pomidory lima Papryka czerwona Cebula Pieczarki Kiełbasa zwyczajna Olej Zielenina do dekoracji Pieprz, sól, vegeta, bazylia Bagietka/bułka wrocławska |
500g 1000g 500g 500g 300g 300g 50g X X 1 szt.
|
-Warzywa poddać obróbce wstępnej -Cukinię wydrążyć i pokroić w średniej wielkości kostkę; Zalać małą ilością wody i zblanszować w garnku -Pomidory sparzyć obrać, pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do cukinii -Cebulę pokroić i zeszklić; dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć i dodać do cukinii - Paprykę pokroić w większą kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii -Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do cukinii Wszystkie składniki wymieszać i dusić ok. 0.5 godziny; doprawić, wyporcjować, udekorować; podawać z bagietką.
|
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO
|
||