 |
Klasa II Ż na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała lekkostrawne danie z kurczaka oraz deser - mufiny z czekoladą.
Kurczak szarpany z ryżem na sypko
Składniki: ćwiartki z kurczaka włoszczyzna koperek śmietana mąka pszenna ryż kostka rosołowa przyprawy marchew jabłko
|
Technika wykonania: Przeprowadzić obróbkę wstępną ćwiartek. Ćwiartki gotujemy od zimnej wody przez 40 min. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, następnie je rozdrobnić, gotować do miękkości wraz z ćwiartkami. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Odmierzyć wywar i zagotować. Sporządzić zawiesinę i zagęścić wywar, doprawić i dodać drobno pokrojony koperek i mięso z ćwiartek, wymieszać. Wstawić garnek z wodą. Ryż opłukać. Do gotującej się wody wsypać ryż i osolić wodę. Od czasu do czasu mieszać. Ugotowany ryż odcedzamy i przelewamy zimną wodą. |
 |
Muffiny z czekoladą
Składniki: 5 jajek 1 szk. cukru 3/4 szk. mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao czekolada
|
Technika wykonania: Jaja sparzyć, zmiksować z cukrem. Margarynę roztopić. Do ubitych jaj dodać po łyżce przesianej mąki(wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i roztopionej margaryny, dokładnie wymieszać. Masę można podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Do foremek wlać białą masę, ułożyć dodatki(czekoladę) i na to wylać ciemną masę. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok 20 min.
Z podanych składników wychodzi 15 muffin.
Życzymy smacznego
Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. II Ż Opracowała: Grażyna Serafin
|





Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.