Klasa II Ż na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała lekkostrawne danie z kurczaka oraz deser - mufiny z czekoladą. Kurczak szarpany z ryżem na sypko Składniki: |
|
Technika wykonania: Przeprowadzić obróbkę wstępną ćwiartek. Ćwiartki gotujemy od zimnej wody przez 40 min. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, następnie je rozdrobnić, gotować do miękkości wraz z ćwiartkami. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Odmierzyć wywar i zagotować. Sporządzić zawiesinę i zagęścić wywar, doprawić i dodać drobno pokrojony koperek i mięso z ćwiartek, wymieszać. Wstawić garnek z wodą. Ryż opłukać. Do gotującej się wody wsypać ryż i osolić wodę. Od czasu do czasu mieszać. Ugotowany ryż odcedzamy i przelewamy zimną wodą. | |
Muffiny z czekoladą Składniki: |
|
Technika wykonania: Życzymy smacznego Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. II Ż Opracowała: Grażyna Serafin
|