Powróć do: 2015

Kurczak szarpany z ryżem na sypko i mufiny z czekoladą

Klasa II Ż na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała lekkostrawne danie z kurczaka oraz deser - mufiny z czekoladą.

Kurczak szarpany z ryżem na sypko

Składniki:
ćwiartki z kurczaka
włoszczyzna
koperek
śmietana
mąka pszenna
ryż
kostka rosołowa
przyprawy
marchew 
jabłko

  
Technika wykonania:
 Przeprowadzić obróbkę wstępną ćwiartek. Ćwiartki gotujemy od zimnej  wody przez 40 min. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, następnie je rozdrobnić, gotować do miękkości wraz z ćwiartkami. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Odmierzyć wywar i zagotować. Sporządzić zawiesinę i zagęścić wywar, doprawić i dodać drobno pokrojony koperek i mięso z ćwiartek, wymieszać.
 Wstawić garnek z wodą. Ryż opłukać. Do gotującej się wody wsypać ryż i osolić wodę. Od czasu do czasu mieszać. Ugotowany ryż odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
   

Muffiny z czekoladą

Składniki:
5 jajek
1 szk. cukru 
3/4 szk. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
czekolada 

  Technika wykonania:
Jaja sparzyć, zmiksować z cukrem. Margarynę roztopić. Do ubitych jaj dodać po łyżce przesianej mąki(wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i roztopionej margaryny, dokładnie wymieszać. Masę można podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Do foremek wlać białą masę, ułożyć dodatki(czekoladę) i na to wylać ciemną masę. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok 20 min.

Z podanych składników wychodzi 15 muffin.

                                                                                 Życzymy smacznego

Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. II Ż                                                                                               Opracowała: Grażyna Serafin