Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Niedziela, 26 maja 2024
Imieniny: Filip, Paulina, Marianna
słonecznie
20°C

Jajka to samo zdrowie

Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych danie jarskie – kotlety z jaj.   Jaja są smaczne i pożywne.     Białko jaja to w większości (prawie 90%) woda, reszta to głównie białko (aminokwasy), choć warto podkreślić, że to tylko nieco ponad połowa wszystkich aminokwasów jajka. Żółtko zawiera zdecydowaną większość składników odżywczych, w tym cały tłuszcz. Przez to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E i K) są obecne tylko w żółtku.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów swojej kuchni.

Kotlety z jaj z zasmażanymi ziemniakami

Jaja

Bułka czerstwa duża

Mleko

Cebula

Bułka tarta

Olej, sól, pieprz

 

Ziemniaki

Sól, przyprawa do ziemniaków

Olej

 

 

24 szt.

3 szt.

11/2 szkl.

300 g

200 g

X

 

4 kg

X

 

X

 

 

 21 jaj  umyć, sparzyć; ugotować na twardo; wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Bułkę namoczyć w mleku; odcisnąć, zmielić z jajami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić, zeszklić na oleju. Sporządzić farsz z jaj gotowanych i surowych, bułki i cebuli, doprawić; formować małe, owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki umyć, obrać, wyoczkować, pokroić w grube plastry i ugotować na półmiękko od wrzącej, osolonej wody; odcedzić. Ziemniaki pokropić olejem i posypać przyprawą; wyłożyć na blachę; zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st.; wyporcjować; podawać z kotletami z jaj i surówką.

Kisiel karmelowy

Cukier

Woda

 

Mleko

Mąka ziemniaczana

Cukier

Masło

Cukier waniliowy

 

 

60 g

200 g

 

1800 ml

100 g

200 g

60 g

60g

 

 

Przygotowanie karmelu: wodę zagotować; na suchej patelni zrumienić cukier; dodać wodę, zagotować, zredukować do ok. 50% objętości.

Garnek na kisiel wypłukać zimną wodą. 2/3 mleka podgrzać. Z pozostałego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę. Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, masło, karmel; dodać zawiesinę i zagotować. Przestudzić, wyporcjować, udekorować.

Surówka z pora

 Por
 Jabłko
 Ogórek kiszony
Musztarda
Olej
Kwasek cytrynowy
cukier, pieprz, sól

3szt.

3 szt.

3 duże

x

100 g

x

Pora dokładnie umyć, odrzucić zielone liście, a białą część pokroić na cieniutkie półtalarki, włożyć do miski i posypać szczyptą cukru i soli. Kiszonego ogórka i obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do pora. Musztardę wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru. Sosem polać surówkę i wymieszać.

         

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.