Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych danie jarskie – kotlety z jaj. Jaja są smaczne i pożywne. Białko jaja to w większości (prawie 90%) woda, reszta to głównie białko (aminokwasy), choć warto podkreślić, że to tylko nieco ponad połowa wszystkich aminokwasów jajka. Żółtko zawiera zdecydowaną większość składników odżywczych, w tym cały tłuszcz. Przez to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E i K) są obecne tylko w żółtku.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów swojej kuchni.
Kotlety z jaj z zasmażanymi ziemniakami |
||||
Jaja Bułka czerstwa duża Mleko Cebula Bułka tarta Olej, sól, pieprz
Ziemniaki Sól, przyprawa do ziemniaków Olej
|
24 szt. 3 szt. 11/2 szkl. 300 g 200 g X
4 kg X
X
|
21 jaj umyć, sparzyć; ugotować na twardo; wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Bułkę namoczyć w mleku; odcisnąć, zmielić z jajami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić, zeszklić na oleju. Sporządzić farsz z jaj gotowanych i surowych, bułki i cebuli, doprawić; formować małe, owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Ziemniaki umyć, obrać, wyoczkować, pokroić w grube plastry i ugotować na półmiękko od wrzącej, osolonej wody; odcedzić. Ziemniaki pokropić olejem i posypać przyprawą; wyłożyć na blachę; zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st.; wyporcjować; podawać z kotletami z jaj i surówką. |
||
Kisiel karmelowy |
||||
Cukier Woda
Mleko Mąka ziemniaczana Cukier Masło Cukier waniliowy
|
60 g 200 g
1800 ml 100 g 200 g 60 g 60g
|
Przygotowanie karmelu: wodę zagotować; na suchej patelni zrumienić cukier; dodać wodę, zagotować, zredukować do ok. 50% objętości. Garnek na kisiel wypłukać zimną wodą. 2/3 mleka podgrzać. Z pozostałego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę. Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, masło, karmel; dodać zawiesinę i zagotować. Przestudzić, wyporcjować, udekorować. |
||
Surówka z pora |
||||
Por |
3szt. 3 szt. 3 duże x 100 g x |
Pora dokładnie umyć, odrzucić zielone liście, a białą część pokroić na cieniutkie półtalarki, włożyć do miski i posypać szczyptą cukru i soli. Kiszonego ogórka i obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do pora. Musztardę wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru. Sosem polać surówkę i wymieszać.
|
||
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin