Jako ze drób dostarcza wysokiej jakości białka, o jego spożywaniu nie mogą zapomnieć osoby aktywne fizycznie oraz dzieci. Tym ostatnim najlepiej jest podawać mięso z indyka - nie uczula, jest lekkostrawne, jego białko najlepiej się przyswaja. Mięso drobiowe jest również idealnym składnikiem diet odchudzających - ma mało kalorii (jest bowiem chude - 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry ma jedynie około 1-1,5 grama tłuszcz), ale dużo białka, więc powoduje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Zapobiega również utracie mięśni, z czym często maja problem osoby drastycznie ograniczające ilość spożywanych dziennie kalorii.
Drób jest źródłem:
- pełnowartościowego białka
- witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (której nie ma w produktach roślinnych!)
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- cynku
- fosforu
- żelaza
- magnezu
- selenu
- potasu
- siarki
Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników drób ma właściwości:
- antyoksydacyjne
- regulujące poziom cukru we krwi
- poprawiające stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
- wspomagające wzrok
- usuwające nadmiar wody z organizmu
- regulujące poziom stresu
- wzmacniające serce
- wzmacniające zęby i kości
(źródło: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,czy-warto-jesc-drob.html)
Drób można przyrządzać na różne sposoby. Klasa II Ż na zajęciach wykonała kilka potraw z drobiu. Zachęcamy do wykorzystania przepisów w swojej kuchni.
Na 5 porcji Potrawka z kurczaka |
||||||
Mięso z kurczaka b/k Marchew Pietruszka Seler Cebula Mąka pszenna Mleko 1,5% Olej Sól, vegeta, pieprz
|
700 g 100 g 50 g 50 g 50 g 20 g 150 ml 20 g x |
Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Mięso zalać małą ilością gorącej wody i ugotować, pod koniec dodać warzywa w całości. Odcedzić; włoszczyznę pokroić w paski, mięso w kostkę. Sporządzić zasmażkę I stopnia z mąki i oleju; dodać mleko, dodać do wywaru (ok. ½ szklanki); zagotować; dodać mięso z warzywami, doprawić; wyporcjować. Podawać z kopytkami. |
||||
Na 5 porcji Knedle z mięsem z kurczaka |
||||||
Ziemniaki Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Jajo Olej
Mięso drobiowe mielone Cebula Czosnek Olej Sól, vegeta, pieprz
|
1kg 225 g 2 łyżki 1 szt. 10 g
0,4-0,5 kg 100 g 2 ząbki 50 g X |
Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, ciąć w równe części; rozwałkować i nakładać nadzienie; zlepiać i nadać kształt kulisty. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.
Cebulę i czosnek poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę; zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż mięso będzie miękkie; doprawić; wystudzić nadzienie. |
||||
Na 5 porcji Kopytka |
||||||
Ziemniaki Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Jajko Masło Sól
|
1, 2kg 1 szkl. 1 łyżka 1 szt. 1 łyżeczka X |
Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, podsypać je delikatnie mąką i wycinać pod skosem kopytka. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.
|
||||
Na 5 porcji Kisiel owocowy |
||||||
Kompot owocowy Mąka ziemniaczana Cukier |
1 słoik 0,9 2 łyżki X |
Kompot z owocami przetrzeć, uzupełnić wodą do ok 1,2 l. ¾ przecieru zagotować; do ¼ dodać mąkę ziemniaczaną i zawiesinę dodać do gotującego przecieru; zagotować, dosłodzić, wyporcjować, wystudzić. |
||||
Na 10 porcji Udka z kurczaka w sezamie |
||||||
Udka Miód Masło Sezam Vegeta, papryka słodka |
10 szt 150 g 200 g 100 g x |
Udka poddać obróbce wstępnej. Miód, masło i przyprawy rozpuścić. Udka zanurzyć w sosie na ok. 0,5 godz. ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać sezamem i piec na złoty Kolor. Podawać z ryżem |
||||
Na 10 porcji Ryż z kurkumą |
||||||
Ryż Olej Kostka rosołowa Sól, kurkuma
|
500g 100g 2 szt. x |
Ryż przebrać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić ryż. Podlać bulionem z kostki (ok. 0,5l) i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić, wyporcjować. |
||||
Na 10 porcji Surówka z kapusty pekińskiej |
||||||
Kapusta pekińska Szczypiorek Papryka czerwona Kukurydza Sól, pieprz, cukier puder, kwasek cytrynowy, olej |
1 kg 1 pęczek 1 szt. 1 puszka X |
Kapustę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Paprykę poddać obróbce wstępnej, pokroić w kostkę; kukurydzę odsączyć. Składniki wymieszać z olejem, doprawić, wyporcjować. |
||||
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
Grażyna Serafin