Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 05 grudnia 2024
Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert
pochmurno
6°C

Czy warto jeść drób?

Jako ze drób dostarcza wysokiej jakości białka, o jego spożywaniu nie mogą zapomnieć osoby aktywne fizycznie oraz dzieci. Tym ostatnim najlepiej jest podawać mięso z indyka - nie uczula, jest lekkostrawne, jego białko najlepiej się przyswaja. Mięso drobiowe jest również idealnym składnikiem diet odchudzających - ma mało kalorii (jest bowiem chude - 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry ma jedynie około 1-1,5 grama tłuszcz), ale dużo białka, więc powoduje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Zapobiega również utracie mięśni, z czym często maja problem osoby drastycznie ograniczające ilość spożywanych dziennie kalorii.

Drób jest źródłem:
- pełnowartościowego białka

- witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (której nie ma w produktach roślinnych!)
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- cynku
- fosforu
- żelaza
- magnezu
- selenu
- potasu
- siarki
Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników drób ma właściwości:
- antyoksydacyjne
- regulujące poziom cukru we krwi
- poprawiające stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
- wspomagające wzrok
- usuwające nadmiar wody z organizmu
- regulujące poziom stresu
- wzmacniające serce
- wzmacniające zęby i kości

(źródło: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,czy-warto-jesc-drob.html)

 

Drób można przyrządzać na różne sposoby. Klasa II Ż na zajęciach wykonała kilka potraw z drobiu. Zachęcamy do wykorzystania przepisów w swojej kuchni.

 

Na 5 porcji                                                                        Potrawka z kurczaka

Mięso z kurczaka b/k

Marchew

Pietruszka

Seler

Cebula

Mąka pszenna

Mleko 1,5%

Olej

Sól, vegeta, pieprz

 

700 g

100 g

50 g

50 g

50 g

20 g

150 ml

20 g

x

Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Mięso zalać małą ilością gorącej wody i ugotować, pod koniec dodać warzywa w całości. Odcedzić; włoszczyznę pokroić w paski, mięso w kostkę. Sporządzić zasmażkę I stopnia z mąki i oleju; dodać mleko, dodać do wywaru (ok. ½ szklanki); zagotować; dodać mięso z warzywami, doprawić; wyporcjować. Podawać z kopytkami.

Na 5 porcji                                                                        Knedle z mięsem z kurczaka

Ziemniaki

Mąka pszenna

Mąka ziemniaczana

Jajo

Olej

 

Mięso drobiowe mielone

Cebula

Czosnek

Olej

Sól, vegeta, pieprz

 

1kg

225 g

2 łyżki

1 szt.

10 g

 

0,4-0,5 kg

100 g

2 ząbki

50 g

X

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, ciąć w równe części; rozwałkować i nakładać nadzienie; zlepiać i nadać kształt kulisty. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.

 

Cebulę i czosnek poddać obróbce wstępnej; cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę; zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż mięso będzie miękkie; doprawić;  wystudzić nadzienie.

Na 5 porcji                                                                        Kopytka

Ziemniaki

Mąka pszenna

Mąka ziemniaczana

Jajko

Masło

Sól

 

1, 2kg

1 szkl.

1 łyżka

1 szt.

1 łyżeczka

X

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło oraz jajo. Z powstałego ciasta formować ruloniki, podsypać  je delikatnie mąką i wycinać pod skosem kopytka.

Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, zahartować, odcedzić, wyporcjować.

 

Na 5 porcji                                                                        Kisiel owocowy

Kompot owocowy

Mąka ziemniaczana

Cukier

1 słoik 0,9

2 łyżki

X

Kompot z owocami  przetrzeć, uzupełnić wodą do ok 1,2 l. ¾ przecieru zagotować; do ¼ dodać mąkę ziemniaczaną i zawiesinę dodać do gotującego przecieru; zagotować,  dosłodzić, wyporcjować, wystudzić.

Na 10 porcji                                                                                  Udka z kurczaka w sezamie

Udka

Miód

Masło

Sezam

Vegeta, papryka słodka

10 szt

150 g

200 g

100 g

x

Udka poddać obróbce wstępnej. Miód, masło i przyprawy rozpuścić. Udka zanurzyć w sosie na ok. 0,5 godz. ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać sezamem i piec na złoty

Kolor. Podawać z ryżem

Na 10 porcji                                                                                  Ryż z kurkumą

Ryż

Olej

Kostka rosołowa

Sól, kurkuma

 

500g

100g

2 szt.

x

Ryż przebrać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić ryż. Podlać bulionem z kostki (ok. 0,5l) i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić, wyporcjować.

Na 10 porcji                                                                                  Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska

Szczypiorek

Papryka czerwona

Kukurydza

Sól, pieprz, cukier puder, kwasek cytrynowy, olej

1 kg

1 pęczek

1 szt.

1 puszka

X

Kapustę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Paprykę poddać obróbce wstępnej, pokroić w kostkę; kukurydzę odsączyć. Składniki wymieszać z olejem, doprawić, wyporcjować.

                 

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !

Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.