Na zajęciach praktycznych klasa I Ż wykonała smaczne kopytka z sosem i surówką. Kopytka to doskonały dodatek skrobiowy do duszonych mięs oraz sosów. Dla pełnego dania obiadowego brakuje tylko zupy. Uczniowie pomyśleli o wszystkim i uzupełnili posiłek pyszną zupą ogórkową.
Składniki zupy ogórkowej: - woda - 4-6 ogórków kiszonych- 3 duże ziemniaki- 1 pietruszka-1 marchew - kawałek selera ( 70 g ) - 100 ml śmietanki kremówki - 3 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - 1 łyżka suszonego majeranku - 2 łyżki posiekanego koperku - pieprz - sól |
|
Wykonanie zupy: ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać, umyć. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć warzywa, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, wstawić do gotowania. Gdy woda zawrze , zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka ogórki, wymieszać. Zupę gotować jeszcze 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić majeranek i koperek, wymieszać. Zagęścić śmietanką. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. |
Składniki potrzebne do wykonania kopytek:
-ziemniaki -mąka pszenna -jajka -sól
Technika wykonania kopytek:
Ziemniaki poddać obróbce wstępnej brudnej i czystej . Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki wystudzić, przepuścić przez praskę. Sparzyć jajko , dodać mąkę pszenną (1/4 objętości) . Wybić na talerzyk sparzone jajko . Połączyć z ziemniakami z mąką , dodać sól . Wyrabiać krótko na jednolitą masę . Z przygotowanej masy formować jednakowej wielkości wałeczki i ciąć ukośnie. Tak przygotowane kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie , minutę od wypłynięcia.
Składniki sosu pieczarkowego :
-pieczarki -cebula -śmietana 12% -mąka pszenna -sól -pieprz -olej
Technika wykonania sosu:
cebule podsmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać umyte, oczyszczone i rozdrobnione pieczarki. Całość dusić pod przykryciem około 15 minut.
Łyżkę śmietany i mąki oraz 1/2 szkl. wody połączyć. Zawiesinę wlewamy przez sito do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki surówki:
-pomidor -kapusta pekińska -cebula -sól, pieprz -majonez -ogórek
Technika wykonania surówki:
Pomidora, cebule, ogórka umyć i odpowiednio rozdrobnić. Dodać majonez , sól i pieprz. Wymieszać
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Przepisy i zdjęcia udostępniła Katarzyna Kurowska kl. IŻ
Opracowała: Grażyna Serafin