Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
pochmurno
18°C

Potrawa z gotowanych ziemniaków

Na zajęciach praktycznych klasa I Ż wykonała smaczne kopytka z sosem i surówką. Kopytka to doskonały dodatek skrobiowy do duszonych mięs oraz sosów. Dla pełnego dania obiadowego brakuje tylko zupy. Uczniowie pomyśleli o wszystkim i uzupełnili posiłek pyszną zupą ogórkową.

Składniki zupy ogórkowej:

- woda
- 4-6 ogórków kiszonych- 3 duże ziemniaki- 1 pietruszka-1 marchew
- kawałek selera ( 70 g )
- 100 ml śmietanki  kremówki
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
- sól
Wykonanie zupy:

ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać, umyć. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć warzywa, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, wstawić do gotowania. Gdy woda zawrze , zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka ogórki, wymieszać. Zupę gotować jeszcze 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić majeranek   i koperek, wymieszać. Zagęścić śmietanką.  W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Składniki potrzebne do wykonania kopytek:

-ziemniaki       -mąka pszenna      -jajka       -sól 

Technika wykonania kopytek:

Ziemniaki poddać obróbce wstępnej brudnej i czystej . Ugotować we wrzącej,  osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki wystudzić, przepuścić przez praskę. Sparzyć jajko , dodać mąkę pszenną (1/4 objętości) . Wybić na talerzyk sparzone jajko . Połączyć z ziemniakami z mąką , dodać sól . Wyrabiać krótko na jednolitą masę . Z przygotowanej masy formować jednakowej wielkości wałeczki i ciąć ukośnie. Tak przygotowane kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie , minutę od wypłynięcia. 

 Składniki  sosu pieczarkowego :

-pieczarki     -cebula    -śmietana 12%     -mąka pszenna   -sól   -pieprz    -olej

 Technika wykonania sosu:

cebule podsmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać umyte, oczyszczone  i rozdrobnione pieczarki. Całość dusić pod przykryciem około 15 minut.

Łyżkę śmietany i mąki  oraz 1/2 szkl. wody połączyć. Zawiesinę wlewamy przez sito do sosu. Przyprawiamy  solą i pieprzem.

 Składniki  surówki:

-pomidor    -kapusta pekińska   -cebula    -sól, pieprz    -majonez       -ogórek

 Technika wykonania surówki:

Pomidora, cebule, ogórka umyć i odpowiednio rozdrobnić. Dodać majonez , sól i pieprz. Wymieszać

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Przepisy i zdjęcia udostępniła Katarzyna Kurowska kl. IŻ

Opracowała: Grażyna Serafin

 

 

 

  

  

  

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.