W ramach projektu Erasmus+ o nazwie: „Zagraniczne praktyki zawodowe drogą do uznawania kwalifikacji w Europie” 20 sierpnia 2016 r. podczas kończących się wakacji uczniowie 3 klasy Technikum Żywienia wyjechali na 4-tygodniową praktykę do Niemiec. Przed wyjazdem, przez wiele miesięcy, byli przygotowywani do praktyki uczestnicząc w kursach językowym, kulturowym, psychologicznym. Po całonocnej podróży autobusem praktykanci zostali przyjęci w Griesheim w Południowej Hesji przez niemieckiego partnera projektu i udali się w dalszą podróż do wybranych hoteli i lokali gastronomicznych.
Program praktyki obejmuje nie tylko pracę w gastronomii lecz także 3 wycieczki, które przygotowała strona niemiecka w drugą i w trzecia niedzielę pobytu, lecz także specjalną jubileuszową wycieczkę do Parlamentu Europejskiego do Strassburga w 4 tygodniu praktyki. Mija akurat pierwszy najtrudniejszy tydzień pobytu, po którym uczniowie będą mieli okazję do wymiany wrażeń na pierwszej wycieczce do parku wodnego Miramar w Weinheim. Uczniowie mają niemieckich opiekunów w miejscach odbywania praktyki, natomiast koordynatorami i opiekunami praktyki ze strony szkoły są Pani Iwona Olszok oraz Pani Joanna Byrka.
Iwona Olszok