Jak widać na załączonym obrazku Marcin i Krystian z kl. IV Ż gotują z pasją. Zupełnie dobrze gotują uczniowie z IVŻ . Na kolejnych zajęciach z P. Katarzyną Brzozowską znowu zastawili cały stół. Dziewczyny gotują równie dobrze jak chłopcy, a dodatkowo mają zmysł do strojenia stołów, co również widać na obrazkach.
Magda i Wiki Kasia i Paula Paula
Zupa ogórkowa Składniki: 30 dag kiszonych ogórków, 0,5kg ziemniaków, 1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka, por, łyżka masła, 50 ml śmietany, pęczek koperku, sól, pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić gotować od w wodzie (2 l) około 15 minut; dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Starte ogórki gotować około 10-15 min z dodatkiem masła; dodać je do gotującego się wywaru gdy ziemniaki będą miękkie i zagotować. Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać, następnie połączyć z wywarem. Doprawić do smaku. |
|
|
Ryż na sypko z pulpetami w sosie koperkowym i marchewką oprószaną. Ryż na sypko – składniki: Ryż – 0, 5 kg sól Sposób przygotowania: Ryż przebrać, opłukać, gotować od gorącej, osolonej wody (1 l) pod przykryciem okresowo mieszając aż będzie miękki. Po wchłonięciu wody dogrzać ryż w piekarniku. Pulpety w sosie koperkowym – składniki: 0,4 kg mięsa mielonego, 1 jajo, 1 czerstwa bułka, 1 szklanka mleka, 100 g mąki (do obtaczania), 15g śmietany 18%, 15 g mąki , 2 pęczki koperku, wywar 1 l (np. z 2 kostek bulionowych) Sposób przygotowania : Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa razem z jajem; całość wymieszać do jednolitej masy. Formować pulpeciki i obtaczać je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucić do gotującego się wywaru i gotować około 15 min pod przykryciem. Przygotować zawiesinę ze śmietany, mąki i wody. Zawiesinę wlać do gotującego się wywaru z pulpetami, mieszać i gotować aż zgęstnieje; doprawić do smaku. Przed podaniem dodać posiekany koperek. |
Karpatka Składniki ciasta: 5 jaj, 1 szklanka maki pszennej, 1 szt. Margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić w szklance gotującej się wody następnie dodać szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Gotować ciągle mieszając do momentu aż masa nie będzie się odklejała do garnka. Masę odstawić do przestygnięcia i później miksując dodawać po jednym jajku . Masę podzielić na pół i upiec dwa placki. Ciasto piec w temp. 200 C przez 40 min później zmniejszyć temp. do 180 C i piec przez 20 min Składniki kremu:: mleko 0, 5 l, margaryna 250g, mąka ziemniaczana 30g, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszać w 250 ml mleka, pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gotujące się mleko połączyć z mlekiem rozmieszanym z mąką, zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości tak by nie posiadała grudek. Do margaryny dodawać po łyżce masy mlecznej i ucierać. Gotową masą przełożyć upieczone placki i posypać cukrem pudrem. |
|
Marchewka oprószana – składniki: 0,5 kg marchewki, masło 1 łyżeczka, sól, kwasek cytrynowy, cukier, 15 g mąki pszennej Sposób przygotowania : Marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Gotować, w niewielkiej ilości wody z masłem, do miękkości. Posypywać stopniowo mąką ciągle mieszając. Doprawić do smaku. |
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Opracowała: Grażyna Serafin
Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż