Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
mgła
16°C

Gotowanie z uśmiechem

Jak widać na załączonym obrazku Marcin i Krystian  z kl. IV Ż gotują z pasją. Zupełnie dobrze gotują uczniowie z IVŻ . Na kolejnych zajęciach z P. Katarzyną Brzozowską znowu zastawili cały stół. Dziewczyny gotują równie dobrze jak chłopcy, a dodatkowo mają zmysł do strojenia stołów, co również widać na obrazkach.

          Magda i Wiki                                              Kasia i Paula                                                Paula

Zupa ogórkowa

Składniki:       30 dag kiszonych ogórków,   0,5kg ziemniaków, 1 marchewka,   kawałek selera,           1 pietruszka,   por, łyżka masła,  50 ml śmietany,     pęczek koperku,   sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić gotować od w wodzie (2 l) około 15 minut;  dodać pokrojone w kostkę  ziemniaki. Starte ogórki gotować  około 10-15 min z dodatkiem masła;  dodać je do gotującego się wywaru gdy ziemniaki będą miękkie i zagotować. Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru i  wymieszać,  następnie połączyć z wywarem. Doprawić do smaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryż na sypko z pulpetami w sosie koperkowym i marchewką oprószaną.

Ryż na sypko – składniki:

Ryż – 0, 5 kg              sól

Sposób przygotowania:

Ryż przebrać, opłukać, gotować od gorącej, osolonej  wody (1 l) pod przykryciem okresowo mieszając aż będzie miękki. Po wchłonięciu wody dogrzać ryż  w piekarniku.

Pulpety w sosie koperkowym – składniki:

0,4 kg mięsa mielonego,         1 jajo,  1 czerstwa bułka,        1 szklanka mleka,       100 g mąki (do obtaczania),   15g śmietany 18%,            15 g mąki ,      2 pęczki koperku,       wywar 1 l (np. z 2 kostek bulionowych)

Sposób przygotowania :

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa razem z jajem;  całość wymieszać do jednolitej masy. Formować pulpeciki i obtaczać je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucić do gotującego się wywaru i gotować około 15 min pod przykryciem. Przygotować zawiesinę ze śmietany, mąki i wody. Zawiesinę wlać do gotującego się wywaru z pulpetami, mieszać i gotować aż zgęstnieje; doprawić do smaku. Przed podaniem dodać posiekany koperek.

 

Karpatka

Składniki ciasta:

5 jaj,  1 szklanka maki pszennej,  1 szt. Margaryny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić w szklance gotującej się wody następnie dodać szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Gotować ciągle mieszając do momentu aż masa nie będzie się odklejała do garnka. Masę odstawić do przestygnięcia i później miksując dodawać po jednym jajku . Masę podzielić na pół i upiec dwa  placki. Ciasto piec w temp. 200 C przez 40 min później zmniejszyć temp. do 180 C i piec przez 20 min

Składniki kremu::

mleko 0, 5 l,   margaryna 250g,  mąka ziemniaczana 30g,
mąka pszenna30g, cukier 250 g,   cukier wanilinowy 1 opakowanie,     cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszać w 250 ml mleka, pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gotujące się mleko połączyć z mlekiem rozmieszanym z mąką, zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości tak by nie posiadała grudek. Do margaryny dodawać po łyżce  masy mlecznej i ucierać. Gotową masą przełożyć upieczone placki i posypać cukrem pudrem.

 

 

Marchewka oprószana – składniki:

0,5 kg marchewki,   masło 1 łyżeczka,  sól, kwasek cytrynowy, cukier,

15 g mąki pszennej

Sposób przygotowania :

Marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Gotować, w niewielkiej ilości wody z masłem, do miękkości. Posypywać stopniowo mąką ciągle mieszając. Doprawić do smaku.

    

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Opracowała: Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.