Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
pochmurno
19°C

Pieczarki w ciekawym wydaniu

 

Klasa II Ż wykonała proste i smaczne danie z pieczarek. Zrób niespodziankę swoim bliskim i wykorzystaj ten przepis w kuchni. Oprócz pieczarek przepisy potraw, które doskonale komponują się z pieczarkową potrawą.

Normatyw surowcowy na 12 porcji                                             Sposób wykonania

Pieczarki faszerowane

Pieczarki

Masło

Cebula

Posiekana  natki pietruszki

Jajko

sól i pieprz, vegeta

Ser żółty

Bułka tarta

 

Ok. 40szt.

50g

100g

2łyżki

2szt.

X

200g

X

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.

Warzywa poddać obróbce wstępnej.

Z pieczarek odkroić nóżki i drobno posiekać.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Zestawić z ognia. Dodać nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć.

Farszem napełniać kapelusze pieczarek i układać na blaszce. Posypać żółtym serem i bułką tartą.

Zapiekać przez 5-7 minut, aż się zrumienią.

Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki

Olej

Papryka słodka/ostra

Sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, bazylia

 

3kg

100g

X

Ziemniaki dokładnie wyszorować; pokroić  na kawałki. Kawałki ziemniaków wrzucić do miski; polać olejem i obsypać obficie przyprawami. Wszystko razem wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć na nią ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pieczone ziemniaki muszą w nim przebywać przez 30-40 minut.

Sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie.

Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Jogurt naturalny t. greckiego

Czosnek

Sól, pieprz, cukier puder

400g

6 ząbków

X

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, doprawić.

Śliwki w cieście francuskim

Śliwki węgierki

Ciasto francuskie

500 g

2 opak.

- obróbka wstępna brudna (śliwki umyć, usunąć pestki)

- obróbka wstępna czysta (śliwki pokroić na pół, obsypać cynamonem)

- uformować kwadraty z ciasta, położyć śliwki; brzegi zlepić

- piec w 200 st.; 15 min

- wyporcjować; ekspedycja

Kompot z gruszek

Gruszki

Cukier

goździki

1,0 kg

200 g

x

 

- obróbka wstępna brudna ( gruszki umyć, usunąć części zbędne)

- obróbka wstępna czysta (gruszki pokroić na cząstki)

- ugotować syrop cukrowy ( ok 3 l wody)

- gotować gruszki w syropie

- wychłodzić, wyporcjować

Sałatka z czerwonej kapusty

Kapusta czerwona

Jabłka

Cebula

Olej

Kwasek cytrynowy

Sól

Cukier puder

Pieprz

koperek

 

800g

200g

100g

100g

X

X

X

X

X

 

Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczani, płukania, obieranie jabłek)

Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, starcie jabłka na tarce jarzynowej, krojenie w kostkę cebuli)

Blanszowanie kapusty

Łączenie składników

Doprawianie

Porcjowanie

Dekorowanie

Ekspedycja

 


 ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.