Klasa II Ż wykonała proste i smaczne danie z pieczarek. Zrób niespodziankę swoim bliskim i wykorzystaj ten przepis w kuchni. Oprócz pieczarek przepisy potraw, które doskonale komponują się z pieczarkową potrawą.
Normatyw surowcowy na 12 porcji Sposób wykonania |
|||||
Pieczarki faszerowane |
|||||
Pieczarki Masło Cebula Posiekana natki pietruszki Jajko sól i pieprz, vegeta Ser żółty Bułka tarta
|
Ok. 40szt. 50g 100g 2łyżki 2szt. X 200g X
|
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Warzywa poddać obróbce wstępnej. Z pieczarek odkroić nóżki i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Zestawić z ognia. Dodać nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć. Farszem napełniać kapelusze pieczarek i układać na blaszce. Posypać żółtym serem i bułką tartą. Zapiekać przez 5-7 minut, aż się zrumienią.
|
|||
Ziemniaki zapiekane |
|||||
Ziemniaki Olej Papryka słodka/ostra Sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, bazylia
|
3kg 100g X |
Ziemniaki dokładnie wyszorować; pokroić na kawałki. Kawałki ziemniaków wrzucić do miski; polać olejem i obsypać obficie przyprawami. Wszystko razem wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć na nią ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pieczone ziemniaki muszą w nim przebywać przez 30-40 minut. Sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie. Podawać z sosem czosnkowym.
|
|||
Sos czosnkowy |
|||||
Jogurt naturalny t. greckiego Czosnek Sól, pieprz, cukier puder |
400g 6 ząbków X |
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, doprawić. |
|||
Śliwki w cieście francuskim |
|||||
Śliwki węgierki Ciasto francuskie |
500 g 2 opak. |
- obróbka wstępna brudna (śliwki umyć, usunąć pestki) - obróbka wstępna czysta (śliwki pokroić na pół, obsypać cynamonem) - uformować kwadraty z ciasta, położyć śliwki; brzegi zlepić - piec w 200 st.; 15 min - wyporcjować; ekspedycja
|
|||
Kompot z gruszek |
|||||
Gruszki Cukier goździki |
1,0 kg 200 g x
|
- obróbka wstępna brudna ( gruszki umyć, usunąć części zbędne) - obróbka wstępna czysta (gruszki pokroić na cząstki) - ugotować syrop cukrowy ( ok 3 l wody) - gotować gruszki w syropie - wychłodzić, wyporcjować
|
|||
Sałatka z czerwonej kapusty |
|||||
Kapusta czerwona Jabłka Cebula Olej Kwasek cytrynowy Sól Cukier puder Pieprz koperek
|
800g 200g 100g 100g X X X X X
|
Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczani, płukania, obieranie jabłek) Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, starcie jabłka na tarce jarzynowej, krojenie w kostkę cebuli) Blanszowanie kapusty Łączenie składników Doprawianie Porcjowanie Dekorowanie Ekspedycja
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin