Powróć do: 2018

Pieczarki w ciekawym wydaniu

 

Klasa II Ż wykonała proste i smaczne danie z pieczarek. Zrób niespodziankę swoim bliskim i wykorzystaj ten przepis w kuchni. Oprócz pieczarek przepisy potraw, które doskonale komponują się z pieczarkową potrawą.

Normatyw surowcowy na 12 porcji                                             Sposób wykonania

Pieczarki faszerowane

Pieczarki

Masło

Cebula

Posiekana  natki pietruszki

Jajko

sól i pieprz, vegeta

Ser żółty

Bułka tarta

 

Ok. 40szt.

50g

100g

2łyżki

2szt.

X

200g

X

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.

Warzywa poddać obróbce wstępnej.

Z pieczarek odkroić nóżki i drobno posiekać.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Zestawić z ognia. Dodać nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć.

Farszem napełniać kapelusze pieczarek i układać na blaszce. Posypać żółtym serem i bułką tartą.

Zapiekać przez 5-7 minut, aż się zrumienią.

Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki

Olej

Papryka słodka/ostra

Sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, bazylia

 

3kg

100g

X

Ziemniaki dokładnie wyszorować; pokroić  na kawałki. Kawałki ziemniaków wrzucić do miski; polać olejem i obsypać obficie przyprawami. Wszystko razem wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć na nią ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pieczone ziemniaki muszą w nim przebywać przez 30-40 minut.

Sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie.

Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Jogurt naturalny t. greckiego

Czosnek

Sól, pieprz, cukier puder

400g

6 ząbków

X

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, doprawić.

Śliwki w cieście francuskim

Śliwki węgierki

Ciasto francuskie

500 g

2 opak.

- obróbka wstępna brudna (śliwki umyć, usunąć pestki)

- obróbka wstępna czysta (śliwki pokroić na pół, obsypać cynamonem)

- uformować kwadraty z ciasta, położyć śliwki; brzegi zlepić

- piec w 200 st.; 15 min

- wyporcjować; ekspedycja

Kompot z gruszek

Gruszki

Cukier

goździki

1,0 kg

200 g

x

 

- obróbka wstępna brudna ( gruszki umyć, usunąć części zbędne)

- obróbka wstępna czysta (gruszki pokroić na cząstki)

- ugotować syrop cukrowy ( ok 3 l wody)

- gotować gruszki w syropie

- wychłodzić, wyporcjować

Sałatka z czerwonej kapusty

Kapusta czerwona

Jabłka

Cebula

Olej

Kwasek cytrynowy

Sól

Cukier puder

Pieprz

koperek

 

800g

200g

100g

100g

X

X

X

X

X

 

Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczani, płukania, obieranie jabłek)

Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, starcie jabłka na tarce jarzynowej, krojenie w kostkę cebuli)

Blanszowanie kapusty

Łączenie składników

Doprawianie

Porcjowanie

Dekorowanie

Ekspedycja

 


 ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin