![]() |
Ameryka… Hmm, mimo że najczęściej kojarzy nam się ona z fast-food’ami, frytkami i stekami, to przecież każdy z nas je uwielbia, a szczególnie uczniowie klasy III TŻ. Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają, Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami. Klasa III TŻ, na zajęciach praktycznych, postanowiła zrobić hamburgery, nuggets z frytkami i surówką z białej kapusty oraz pancakes z bananami. |
Hamburgery Składniki na 12 niedużych bułek: * 380 g mąki pszennej * 2 jajka * 200 ml mleka, ciepłego * 8 g świeżych drożdży * sól morska (szczypta) * 1 łyżka cukru * 1 łyżka rozpuszczonego masła * ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Przygotowanie: w misce rozetrzeć drożdże z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać ciepłe mleko, masło, jedno roztrzepane jajko oraz sól - wymieszać całość. Następnie dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzać piekarnik do 185 stopni. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować w dłoni nieduże kulki, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać sezamem . Bułki piec przez 15-20 minut aż staną się złociste. Kotlety: * 450-500g mielonego mięsa wołowego, * łyżka bułki tartej, * 1 cebula, * 2 ząbki czosnku, * 1 jajko, * sól, pieprz, bazylia do smaku *olej do smażenia Przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso umieścić w misce, dodać umyte, roztrzepane jajko, cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Gdy masa będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą. Mięso podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe, płaskie kotlety. Smażyć na złoty kolor dwóch stron. Dip czosnkowy: * 300 g jogurtu naturalnego, * 3 ząbki czosnku * 100g majonezu * sól, pieprz, cukier do smaku Jogurt wymieszać z majonezem, tak by nie było grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku, wymieszać. Bułki przeciąć na pół i układać kolejno ulubione dodatki ( w naszym przypadku była to sałata, pomidor, żółty ser, ogórek świeży, cebula ) oraz kotlet, całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki. |
PANCAKES (amerykańskie naleśniki)
Składniki na 11-12 sztuk:
* pół szklanki mąki tortowej
* pół szklanki mleka
* 3 jajka
* łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały)
* szczypta soli
Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać przesianą mąkę, mleko, proszek do pieczenia – całość zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy z żółtkami i delikatnie, krótko wymieszać łyżką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.
Podawać z plastrami banana polane miodem lub syropem klonowym.
Nuggets
Składniki:
Przygotowanie: mięso pokroić w paski. W misce wymieszać jogurt, jajko oraz przyprawy. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Płatki kukurydziane rozdrobnić ( na zajęciach wykorzystaliśmy do tego woreczek i tłuczek do mięsa), wymieszać z bułką tartą . Kawałki mięsa wyciągać z marynaty i obtaczać w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut, na złoty kolor.
Surówka z kapusty
Przeprowadzić obróbkę wstępną składników, kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zaprawić oliwą, doprawić do smaku i wyporcjować. Podawać z nuggetsami oraz frytkami.
SMACZNEGO !
Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ