Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

Kuchnia amerykańska w klasie III TŻ


Ameryka… Hmm, mimo że najczęściej kojarzy nam się ona z fast-food’ami, frytkami i stekami, to przecież każdy z nas je uwielbia, a szczególnie uczniowie klasy III TŻ.

Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają, Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami. Klasa      III TŻ, na zajęciach praktycznych, postanowiła zrobić hamburgery, nuggets z frytkami i surówką z białej kapusty oraz pancakes z bananami.

 

Hamburgery

Składniki na 12 niedużych bułek:

* 380 g mąki pszennej

* 2 jajka

* 200 ml mleka, ciepłego

* 8 g świeżych drożdży

* sól morska (szczypta)

* 1 łyżka cukru

* 1 łyżka rozpuszczonego masła

* ziarna sezamu lub słonecznika do posypania

Przygotowanie: w misce rozetrzeć drożdże z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać ciepłe mleko, masło, jedno  roztrzepane jajko oraz sól - wymieszać całość. Następnie dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od dłoni.

Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzać piekarnik do 185 stopni. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować w dłoni nieduże kulki, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać sezamem . Bułki piec przez 15-20 minut aż staną się złociste.

Kotlety:

* 450-500g mielonego mięsa wołowego,

* łyżka bułki tartej,

* 1 cebula,

* 2 ząbki czosnku,

* 1 jajko,

* sól, pieprz, bazylia do smaku

*olej do smażenia

Przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso umieścić w misce, dodać umyte, roztrzepane jajko, cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Gdy masa będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą.

Mięso podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe, płaskie kotlety. Smażyć na złoty kolor dwóch stron.

Dip czosnkowy:

* 300 g jogurtu naturalnego,

* 3 ząbki czosnku

* 100g majonezu

* sól, pieprz, cukier do smaku

Jogurt wymieszać z majonezem, tak by nie było grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku, wymieszać.

Bułki przeciąć na pół i układać kolejno ulubione dodatki ( w naszym przypadku była to sałata, pomidor, żółty ser, ogórek świeży, cebula ) oraz kotlet, całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.

PANCAKES (amerykańskie naleśniki)

Składniki na 11-12 sztuk:

* pół szklanki mąki tortowej

* pół szklanki mleka

* 3 jajka

* łyżeczka proszku do pieczenia

*2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały)

* szczypta soli

Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać przesianą mąkę, mleko, proszek do pieczenia – całość zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy z żółtkami i delikatnie, krótko wymieszać łyżką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.

Podawać z plastrami banana polane miodem lub syropem klonowym.

Nuggets

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej

Przygotowanie: mięso pokroić w paski. W misce wymieszać jogurt, jajko oraz przyprawy. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Płatki kukurydziane rozdrobnić ( na zajęciach wykorzystaliśmy do tego woreczek i tłuczek do mięsa), wymieszać z bułką tartą . Kawałki mięsa wyciągać z marynaty i obtaczać w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut, na złoty kolor.

 Surówka z kapusty              

  •  500 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • Pęczek koperku
  • Sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przeprowadzić obróbkę wstępną składników, kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zaprawić oliwą, doprawić do smaku i wyporcjować. Podawać z nuggetsami oraz frytkami.

 

SMACZNEGO !

Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.