Powróć do: 2016

Kuchnia amerykańska w klasie III TŻ


Ameryka… Hmm, mimo że najczęściej kojarzy nam się ona z fast-food’ami, frytkami i stekami, to przecież każdy z nas je uwielbia, a szczególnie uczniowie klasy III TŻ.

Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają, Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami. Klasa      III TŻ, na zajęciach praktycznych, postanowiła zrobić hamburgery, nuggets z frytkami i surówką z białej kapusty oraz pancakes z bananami.

 

Hamburgery

Składniki na 12 niedużych bułek:

* 380 g mąki pszennej

* 2 jajka

* 200 ml mleka, ciepłego

* 8 g świeżych drożdży

* sól morska (szczypta)

* 1 łyżka cukru

* 1 łyżka rozpuszczonego masła

* ziarna sezamu lub słonecznika do posypania

Przygotowanie: w misce rozetrzeć drożdże z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać ciepłe mleko, masło, jedno  roztrzepane jajko oraz sól - wymieszać całość. Następnie dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od dłoni.

Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzać piekarnik do 185 stopni. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować w dłoni nieduże kulki, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać sezamem . Bułki piec przez 15-20 minut aż staną się złociste.

Kotlety:

* 450-500g mielonego mięsa wołowego,

* łyżka bułki tartej,

* 1 cebula,

* 2 ząbki czosnku,

* 1 jajko,

* sól, pieprz, bazylia do smaku

*olej do smażenia

Przeprowadzić obróbkę wstępną składników. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso umieścić w misce, dodać umyte, roztrzepane jajko, cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Gdy masa będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą.

Mięso podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe, płaskie kotlety. Smażyć na złoty kolor dwóch stron.

Dip czosnkowy:

* 300 g jogurtu naturalnego,

* 3 ząbki czosnku

* 100g majonezu

* sól, pieprz, cukier do smaku

Jogurt wymieszać z majonezem, tak by nie było grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku, wymieszać.

Bułki przeciąć na pół i układać kolejno ulubione dodatki ( w naszym przypadku była to sałata, pomidor, żółty ser, ogórek świeży, cebula ) oraz kotlet, całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.

PANCAKES (amerykańskie naleśniki)

Składniki na 11-12 sztuk:

* pół szklanki mąki tortowej

* pół szklanki mleka

* 3 jajka

* łyżeczka proszku do pieczenia

*2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały)

* szczypta soli

Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać przesianą mąkę, mleko, proszek do pieczenia – całość zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy z żółtkami i delikatnie, krótko wymieszać łyżką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.

Podawać z plastrami banana polane miodem lub syropem klonowym.

Nuggets

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej

Przygotowanie: mięso pokroić w paski. W misce wymieszać jogurt, jajko oraz przyprawy. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Płatki kukurydziane rozdrobnić ( na zajęciach wykorzystaliśmy do tego woreczek i tłuczek do mięsa), wymieszać z bułką tartą . Kawałki mięsa wyciągać z marynaty i obtaczać w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut, na złoty kolor.

 Surówka z kapusty              

  •  500 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • Pęczek koperku
  • Sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przeprowadzić obróbkę wstępną składników, kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zaprawić oliwą, doprawić do smaku i wyporcjować. Podawać z nuggetsami oraz frytkami.

 

SMACZNEGO !

Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ