W maju i lipcu bieżącego roku 29 uczniów technikum żywienia i technikum architektury krajobrazu odbywało praktyki zawodowe w Maladze w ramach projektu pod tytułem: „Zagraniczne praktyki zawodowe szansą lepszej pracy” realizowanego w programie Unii Europejskiej Erasmus +.
Uczennice z technikum żywienia pracowały w 11 restauracjach, gdzie nauczyły się sporządzać wiele potraw hiszpańskich, często z wykorzystaniem owoców morza, jak np. paella, tortilla, empanada i roquetas. Opanowały też umiejętności wykonywania wiele rodzajów przekąsek - tapas, jak np.: ensaladas, gazpacho, huevos rotos, brochetas i tikka masala.
Uczniowie z technikum architektury krajobrazu pracowali w świetnie urządzonym parku miejskim oraz w ogrodzie botanicznym JARDÍN BOTÁNICO LA CONCEPCIÓN. Poznali tam wiele ciekawych egzotycznych roślin, z którymi dotychczas się nie spotkali. Uczniowie byli mile traktowani przez hiszpańskie rodziny, w których zamieszkiwali, nawiązali z nimi przyjazne stosunki, poznali kulturę i panujące tam obyczaje. Również uczniowie dobrze wspominają relacje z pracownikami w zakładach pracy, z którymi się zaprzyjaźnili.
Podczas zagranicznego pobytu uczniowie zwiedzili piękną Malagę z muzeum Picassa i zamkiem Gibralfaro, płynęli katamaranem, odbyli także wycieczkę na Gibraltar, gdzie zobaczyli jaskinię Św. Michała i spotkali żyjące na wolności magoty gibraltarskie. Oprócz nabytych kompetencji zawodowych i językowych uczestnicy praktyk nauczyli się w zakresie pracy w grupie, podnieśli także poczucie pewności siebie, zwiększyli swoją odpowiedzialność i samodzielność. Pobyt w Maladze został oceniony przez praktykantów za bardzo udany i wielu z nich chętnie wybrałoby się jeszcze raz na taką praktykę.