Powróć do: 2014

Kurczak na talerzu

 

Kurczak występuje bardzo często w naszym jadłospisie. Możemy go przyrządzić na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami. Klasa IV Ż na zajęciach praktycznych           z P. Katarzyną Brzozowską wykonała zestaw: kurczak w ziołach, surówka z fetą i sok z marchwi i jabłek. Wartość odżywcza wykonanych potraw jest bardzo duża i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Kurczak w ziołach

            Kurczaka myjemy, oczyszczamy, marnujemy (sól, pieprz ,papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, mieszanka ziół); faszerujemy masłem. Zamarnowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku (200-220 st.);  po 20 min pieczenia smarujemy masłem. Pieczemy aż skórka będzie złota i chrupiąca.

Surówka z fetą
Składniki: sałata lodowa, pomidory koktajlowe, marchew, ser feta, sos z oleju i przypraw

Składniki surówki myjemy, oczyszczamy, rozdrabniamy; ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, doprawiamy.

Sok z marchwi i jabłek

Marchew i jabłka myjemy, obieramy, wyciskamy sok.  Można doprawić sokiem z cytryny i cukrem.


ŻYCZYMY SMACZNEGO


Opracowała Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała z kl. IV Ż