Powróć do: 2015

Filety z kurczaka w nowej odsłonie i ślimaczki z rabarbarem

 Klasa II Ż,  na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską,  wykonała smaczne potrawy. Wykorzystała w tym celu filety z kurczaka, które są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz sezonowy rabarbar będący źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Filety z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkamiSkładniki:
filet z kurczaka
pieczarki
ser żółty
jaja
olej
przyprawy
ziemniaki
sałata
śmietana
szczypiorek
koperek

Technika wykonania:

 Filet z kurczaka należy umyć i roztłuc, doprawić do smaku, obtoczyć w rozmąconym jaju i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.                                                    Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek, pokroić je w kostkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju; doprawić do smaku. Na posmarowaną olejem blaszkę kłaść usmażone kotlety, na nie pieczarki, a na wierzch starty ser żółty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 15 min.

 Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków i ugotować od wrzącej, osolonej wody, następnie odcedzić i ubić z masłem.

 Przeprowadzić obróbkę wstępną sałaty, szczypiorku i koperku, całość zalać śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać.

Bułeczki drożdżowe z rabarbaremSkładniki ciasta:

mąka – 4 szklanki

jaja – 4 szt.

cukier – 100 g

drożdże – 50 g

mleko

cukier waniliowy

proszek do pieczenia

masło – 100 g

rabarbarSkładniki kruszonki:mąka – 2 łyżki

cukier – 2 łyżki                                                                                                                      cukier waniliowy                                                                                                                            masło – 50 g                                                                                                             proszek do pieczenia

Technika wykonania:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka, odstawiamy go do wyrośnięcia. Rabarbar myjemy, obieramy, ponownie myjemy i kroimy w drobne plastry; dodajemy cukier. Do miski z przesianą mąką dodajemy rozczyn, ubite mikserem jaja, ciepłe mleko(tyle ile przyjmie ciasto), roztopione  i wystudzone masło; całość dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, odrobiny proszku do pieczenia. Całość łączymy i zagniatamy. Z przygotowanego ciasta formujemy paseczek i zwijamy go w "ślimaczka"; na wierzch układamy przygotowany rabarbar. Posypujemy kruszonką, a brzegi smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy od 15 do 20 min. w temp. 200 stopni.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Zdjęcia i przepisy udostępniła Klaudia Lechowska z kl. II Ż

 

Opracowała: Grażyna Serafin