Powróć do: 2014

Ciasta, ciasteczka, drinki bezalkoholowe na dni otwarte

Dni otwarte w pracowni gastronomii obfitowały w degustacje słodkości i napojów . Dla zainteresowanych podaję przepisy serwowanych specjałów.

Zebra

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody, najlepiej gazowanej, nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części; do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać. Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego . Piec ok.1 godziny w 180 stopniach .

Sernik jogurtowy       

Ciasto

  • Żółtka -  5 szt.
  • Mąka – 3szkl.
  • Margaryna – 250 g
  • Cukier – ½ szkl.
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Masa

  • Białka – 5 szt.
  • Jogurt jogobella brzoskwiniowy – 2x0, 5l
  • Wiórki kokosowe – 200 g
  • Cukier - 1 szkl.
  • Budyń waniliowy – 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

                   Sporządzić kruche ciasto i podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na dno b lachy, a drugą część zetrzeć na masę.

            Białka ubić z cukrem; dodać jogurt, kokos, budyń i mąkę; delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, przykryć częścią startego ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min.

Ciasteczka owsiane

  • 100 g masła
  • 250 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. mąki
  • ewentualnie: bakalie (orzechy, rodzynki), pokrojona w kostkę czekolada, cynamon, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do piernika), kakao

 Płatki zrumienić na maśle na patelni- powinny być złote, nie przypalone.  Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści.  Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól plus ewentualnie dowolne dodatki, wymieszać.
 Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem. Piec 10-15 min. w 180oC.

Ciasteczka z płatków kukurydzianych

  • 3 szklanki mąki
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • 1 kostka margaryny
  • pół opakowania proszku do pieczenia (15g)
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 czekolada gorzka lub mleczna, drobno posiekana
  • ¾ szklanki rodzynków
  • ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych
  • ½ szklanki słonecznika

Margarynę roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie  wlać przestudzoną margarynę. Wymieszać. Na koniec wsypać płatki i ulubione dodatki (czekoladę i rodzynki). Ciasto z płatkami, czekoladą i rodzynkami podzielić na dwie części; do jednej dodać orzechy laskowe, do drugiej słonecznik

 Z gotowego ciasta formować kulki, spłaszczając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut.

Koktajl bezalkoholowy "Virgin Colada"

 

  • 80 ml nektaru ananasowego
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 8 kostek lodu

 

Składniki koktajlu wymieszać w shakerze. Podawać ze słomką i mieszadłem.

Napój cytrynowo- miętowy

  • Mięta – 2 łyżki
  • Cytryna – 0,5 kg
  • Cukier – 4 łyżki
  • Woda  - 2 l

 Miętę zalać wrzątkiem; ostudzić napar. Sporządzić syrop cukrowy, wystudzić.

Połączyć napar z syropem i sokiem z cytryn; wychłodzić. Można dodać soku żurawinowego.

SMACZNEGO

Grażyna Serafin