Powróć do: 2014

A może coś na przystawkę?

           

Przystawki ( zakąski, przekąski), to potrawy podawane w małych ilościach dla pobudzenia apetytu przed posiłkami głównymi lub do napojów alkoholowych wysokoprocentowych.

Klasa II Ż na zajęciach praktycznych z Panią K. Brzozowską przygotowała tradycyjną sałatkę jarzynową, w ciekawej odsłonie. Forma podania sałatki zachęca do konsumowania posiłków.

PRODUKTY POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA SAŁATKI JARZYNOWEJ:

  • -3 średnie marchewki
  • -1 pietruszka
  • -1 mały seler
  • -1 jabłko
  • -1 cebula
  • -2/3 łyżki majonezu + do dekoracji
  • -3 średnie ziemniaki
  • -3 jajka
  • -1 plasterek szynki na jedną osobę
  • -koperek
  • -natka pietruszki do dekoracji
  • -sól i pieprz do smaku

TECHNIKA WYKONANIA:

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i ugotować do miękkości w skórce.. Wystudzić.  Jajka umyć,  ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.  Wystudzone warzywa oraz jabłko obrać i pokroić w równomierną kostkę. Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać majonez oraz przyprawy i wymieszać. Po doprawieniu na plaster szynki układamy sałatkę i zawijamy w rulon. Na wierzchu robimy rozetkę z majonezu i dekorujemy listkiem pietruszki.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Wpisała: Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępniła Ola Wrotnowska kl. II Ż