Powróć do: 2015

Pyszne jedzonko - to I klasa tak gotuje

Dwa miesiące są w naszej szkole i czasu nie marnują. Na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, klasa I Ż przygotowała tradycyjne polskie potrawy. Przepisy można wypróbować w domu przygotowując rodzinny obiad.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Kluski śląskie :
  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
Technika wykonania:Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody; odcedzić.

 

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi Składniki:
  • - schab bez kości (4-6 grubych plastrów)
  • - 2 listki laurowe
  • - pieprz
  • - sól - papryka słodka
  • - majeranek
  • - mąka
  • - woda

 Wykonanie :Schab myjemy , usuwamy części zbędne i kroimy na kawałki ważąceok. 100g. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy . Kolejnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju . Usmażone kotlety dusimy około 20 minut na wolnym ogniu. Następnie robimy zawiesinę  (łyżka mąki , łyżka śmietany oraz odrobina wody ) wlewamy do bitek . Gotujemy.  


Schab w sosie koperkowym z kluskami śląskimiSkładniki:
  • schab bez kości
  • olej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Schab myjemy , usuwamy części zbędne i kroimy na kawałki ważąceok. 100g. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy . Kolejnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju . Obsmażone kotlety zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego . Koperek umyć, osuszyć i posiekać.  Z patelni  na której smażyliśmy kotlety zlewamy olej po czym wlewamy wodę dodajemy wcześniej przygotowane mięso i dusimy przez  25 minut . Następnie robimy zawiesinę  (łyżka mąki , łyżka śmietany oraz odrobina wody ) wlewamy do bitek . Gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy koperek.  

Kopytka z sosem grzybowym i surówką

Kopytka:

  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę (ilość zależy od nas samych)
  • 1 jajko
  •  mąka ( 1/4 z ilości ziemniaków)
  • sól i pieprz.
Ziemniaki podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki, dodać jajko i przyprawy. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pod skosem wykrajać kopytka. Gotować od wrzącej, osolonej wody; odcedzić. Podawać polane sosem grzybowym.Sos grzybowy :
  •  0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów                    
  • cebula
  •  250 ml śmietany 18%
  •   2 łyżki oliwy
  •   sól, pieprz.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, stale mieszając. Włożyć grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszając gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać.Surówka :
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżki majonezu

Marchewkę i jabłko umyć następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez z cukrem, solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Zdjęcia udostępniła: Natalia z kl. I Ż    

Gruszka w sosie waniliowym Składniki:
  •  4 średnie gruszki (dla 4 osób)
  • kilka szklanek wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • ewentualnie do smaku: cynamon, sok z cytryny, goździki
Technika wykonania:Gruszki obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do gotującej się wody z cukrem, gotować aż będą miękkie ale nie rozpadające się (zwykle jakieś 15-20 min w zależności od tego jak są twarde). Odsączyć, włożyć do salaterek (po 2 połówki na osobę)
Składniki sosu:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  •   łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  •   1/2 torebki cukru waniliowego
  •  sos czekoladowy

Technika wykonania:Mleko zagotować , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać stopniowo wrzące mleko ciągle mieszając aby się nie zważyło , przygotować kąpiel wodną , ubijać aż masa zgęstnieje, schłodzić w zimnej wodzie aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji  Na koniec krem zdjąć z ognia.Gruszki polać sosem waniliowym i udekorować sosem czekoladowym.           Opracowała: Grażyna Serafin